Ястие от зелеви сарми с месен пълнеж и резенчета бекон върху тях, поставени в сива керамична тава с бели точки. Сармите са поръсени с наситнен пресен магданоз.
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Зелеви сарми с кайма

(4)
169
0
A
Бележки
Кухня: Българска
Вкусна традиционна рецепта за зелеви сарми с кайма.
Трудност
лесно
Време
105 мин
Цена
евтино
Стъпки
01
Подгответе зеленчуците
Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва. Запържват се в сгорещено олио за около минута.
02
Пържете
Добавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се и се пържи 3-4 минути, докато оризът стане стъклен.
03
Разбъркайте
Поръсва се с червения пипер, разбърква се и се добавя 1 ч.ч. вряла вода. Посолява се и задушава на тих огън.
04
Добавете
Добавят се подправките, доматено пюре и каймата. Разбърква се до хомогенност и се отстранява от огъня.
05
Завийте
Зелевите листа се отделят и кочаните премахват. Върху всяко листо се слага плънка и се завива сарма.
06
Подредете
На дъното на тенджера се поставят зелеви кочани и листа. Подреждат се сармите и се заливат със зелев сок и вода.
07
Задушете
Ястието се задушава на тих огън за около 20-25 минути.
  • Продукти

Полезни Въпроси

За допълнителна пикантност можете да добавите нарязана на ситно люта чушка или щипка лют червен пипер към сместа .

A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Съвети От Автора

Зелевите сарми са класическо българско ястие, което обединява ароматите на кисело зеле и подправки с богатата консистенция на каймата и ориза.

Ястие от зелеви сарми с месен пълнеж и резенчета бекон върху тях, поставени в сива керамична тава с бели точки. Сармите са поръсени с наситнен пресен магданоз.

Съвети

  • Използвайте широки листа от кисела зелка за по-лесно завиване на сармите.
  • Преди да поставите плънката, отстранете дебелите жилки от листата, за да се завиват по-лесно.
  • За по-добър вкус, можете да оставите сармите да престоят в хладилника за няколко часа или дори за цяла нощ преди готвене.
  • Ако доматеното пюре е твърде гъсто, разредете го с малко вода, за да се смеси по-лесно с плънката.

Вариации

  • Вместо свинска кайма, може да използвате говежда или пилешка кайма.
  • За вегетариански вариант, заменете каймата с гъби.
  • Можете да добавите различни подправки като кимион или бахар за по-богат вкус.
  • Опитайте да добавите малко нарязани сушени плодове, като стафиди, за сладък акцент.

Интересни факти за съставките

  • Киселото зеле е богато на витамин C и пробиотици, които подпомагат имунната система и храносмилането.
  • Оризът е основен източник на въглехидрати и е важна част от диетите на много култури по света.
  • Червеният пипер придава не само вкус, но и цвят на ястията, и съдържа антиоксиданта капсаицин.
  • Морковите са богати на бета-каротин, който се преобразува във витамин A, важен за зрението и имунната система.

Зелевите сарми са готови за сервиране – вкусно традиционно ястие, идеално за зимни вечери.

Хранителна Стойност
8 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
480
Мазнини 28г
Въглехидрати 32г
Фибри 5г
Захари 8г
Протеин 28г