Черна керамична тиган с кремообразен фетучини паста, украсена с парченца нарязано пилешко месо отгоре, подправено с черен пипер и наръсено с пресен магданоз.
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Кремообразна паста с пиле и билки

(2)
498
1
A
Бележки
Кухня: Интернационална
Кремообразна паста с пиле и билки – ароматно ястие с деликатен кремообразен сос, сочни парчета пилешко месо и свежи билки.
Трудност
средно трудно
Време
55 мин
Цена
средно скъпо
Стъпки
01
Подгответе пилешкото
Подсушете пилешките гърди и ги овкусете със сол и черен пипер.
02
Гответе
Загрейте масло в голям тиган и гответе пилето докато се запече добре от всяка страна, но не се готви напълно.
03
Добавете
Намалете температурата и добавете шалота, чесъна и свежи билки. Гответе докато омекванат.
04
Прибавете
Прибавете виното и оставете да се редуцира. Добавете пилешкия бульон, след това сметаната и горчицата. Оставете да къкри.
05
Върнете
Върнете пилешките гърди в тигана и гответе докато са напълно готови.
06
Сварете пастата
Сварете пастата във вряща вода и я изцедете, запазвайки малко от водата.
07
Смесете
Смесете пастата с кремообразния сос и сервирайте с нарязано пиле отгоре.
  • Продукти

Полезни Въпроси

Може да намалите количеството сметана или да използвате нискомаслена версия. Също така, изберете пълнозърнест фетучини за по-добър хранителен баланс.

A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Съвети От Автора

Тази кремообразна паста с пиле и билки е лесна за приготвяне и подходящо оправдание да се насладите на домашно приготвена вечеря подобна на тази в ресторантите. Тя е една ароматна алтернатива на класическата паста Алфредо.

Черна керамична тиган с кремообразен фетучини паста, украсена с парченца нарязано пилешко месо отгоре, подправено с черен пипер и наръсено с пресен магданоз.

Съвети

  • Използвайте тенджера с дебело дъно, за да не ви прегори соса.
  • За по-бързо приготвяне, можете предварително да нарежете и подготвите всички съставки.
  • Ако сосът стане прекалено гъст, добавете малко повече от запазената вода от пастата, за да го разредите.
  • Оставете пилешките гърди да почиват няколко минути след готвене, за да запазят сочността си.

Вариации

  • Добавете гъби за по-богат вкус, като ги приготвите преди шалота и чесъна.
  • Използвайте любимата си форма на паста.
  • Заменете свежите билки с 1 1/2 чаени лъжички сушени, ако не разполагате със свежи.

Интересни факти за съставките

  • Шалотът придават сладко и меко луково ухание и е чудесен за деликатни сосове.
  • Дижонската горчица носи силен и пикантен вкус, който прекрасно обогатява сметановите сосове.
  • Бялото вино добавя киселинност и дълбочина на вкуса, като същевременно помага да се отлепят всички вкусни парченца от дъното на тигана, които са се образували по време на готвенето.
  • Пармезанът е твърдо италианско сирене, което добавя соленост и умами вкус към ястието.

Сервирайте ястието горещо, гарнирано с магданоз и насладете се на кремообразния сос и ароматните билки.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
600
Мазнини 22г
Въглехидрати 65г
Фибри 5г
Захари 7г
Протеин 35г