Apetit
Кухня: Френска
Рататуй - емблематично южно френско ястие с летни зеленчуци.
Веган
Вегетарянска
Здравословна
Трудност
ЛЕСНО
Време
130 мин
Цена
ЕВТИНО
Рататуй с насложени резени тиквички и домати в бяла керамична тава с доматен сос и украсено с пресни стръкове тимиан поднесено върху бяла маса.
Стъпки
01
Задушете
Задушете лука и моркова в зехтин на средно-висока температура за 4-5 минути, след това добавете чесъна.
02
Добавете
Добавете млените домати, червени чушки, подправки, сол и черен пипер. Намалете огъня и покрийте, оставете да къкри 10 минути.
03
Нарежете
Нарежете зеленчуците на тънки филийки.
04
Пасирайте
Сложете задушените зеленчуци в блендер и ги блендирайте леко.
05
Подредете
Подредете нарязаните зеленчуци в кръг от края на тавата към средата.
06
Смесете
В малка купа, смесете зехтин, билките, чесън, сол и черен пипер. Поръсете върху зеленчуците.
07
Печете
Печете с капак или фолио 40 минути при 190°C, след това още 20 минути без капак.
08
Сервирайте
Гарнирайте с пресни листа мащерка преди сервиране.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Да, можете да замените някои от зеленчуците, като например да използвате друг вид тиквички или патладжани, но се уверете, че те са тънко нарязани за най-добри резултати.

За да предотвратите окисляването и потъмняването на патладжаните, не ги режете повече от няколко часа преди приготвянето и ги съхранявайте в хладилник в покрит съд с малко лимонов сок или оцет.

Можете да добавите повече протеини, като сервирате рататуя с печено пиле, риба на фурна или като добавите вегетариански опции като нахут или тофу.

Повече за тази рецепта

Рататуй е емблематично ястие от Южна Франция, което се прави с летни зеленчуци като тиквички, патладжан и домати.

Рататуй с насложени резени тиквички и домати в бяла керамична тава с доматен сос и украсено с пресни стръкове тимиан поднесено върху бяла маса.

Съвети

  • Използвайте резачка за домати, за да се ви е по-лесно нарязването на зеленчуците на тънки филийки. Това ще ви спести време и ще осигури равни и красиви резени.
  • Ако не разполагате с пресни билки, можете да използвате комбинация от сухи подправки като мащерка, босилек и риган.
  • За да избегнете окисляване на патладжана, можете да го нарежете точно преди употреба или да го накиснете в солена вода за няколко минути.
  • Сложете малко зехтин върху зеленчуците преди печене, за да обогатите аромата.
  • Не забравяйте да покриете съда с капак или фолио по време на първите 40 минути от печенето, за да си гарантирате равномерното омекване на зеленчуците.

Вариации

  • Добавете гъби за повече вкус и текстура. Те могат да се нарежат на тънки филийки и да се подредят заедно с останалите зеленчуци.
  • За по-пикантна версия, добавете люта чушка или щипка лют червен пипер в соса.
  • Може да направите веган версия на рататуй, като използвате веганска моцарела, която да разтопите отгоре.
  • Добавете босилеков песто върху топлите зеленчуци преди сервиране, за свеж акцент.
  • Опитайте с различни сортове домати, за разнообразие във вкуса и визията.

Интересни факти за съставките

  • Патладжанът, известен също като „меланзана“, е част от семейство картофови и е родом от Индия.
  • Тиквичките са много нискокалорични и съдържат високо количество витамин C, който подпомага имунната система.
  • Доматите са богати на ликопен - мощен антиоксидант, който е добър за сърдечно-съдовото здраве.
  • Ароматните билки като мащерка, риган, розмарин и лавандула, са характерни за кухнята на южна Франция.

Рататуй е прекрасно съчетание от сезонни зеленчуци, което носи вкуса и аромата на Средиземноморието директно на вашата трапеза. Лесно за приготвяне и невероятно ароматно, това ястие е перфектно както за лека вечеря, така и като гарнитура към различни основни ястия.

рататуй
френска кухня
летни зеленчуци
постно ястие
веган ястие
Оцени
Гадна
Оцени
Бележки

Разкажи ни как беше тази рецепта. Може ли да се направи по-добре?

B
Напиши Бележка
Хранителна Стойност
8 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
120
Мазнини 6г
Въглехидрати 16г
Фибри 4г
Захари 8г
Протеин 3г
Традиционен Френски Рататуй