Торта от картофи, нарязана на триъгълни парчета, на чиния със заострен ръб. Две парчета са леко издигнати, готови за сервиране, показващи златисто-кафявата, хрупкава повърхност и меката вътрешност. На фона се вижда част от друго парче тесто.
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Фритата с картофи

(0)
211
3
A
Бележки
Кухня: Италиянска
Фритата с картофи е вкусно и лесно ястие, подходящо за хапване по всяко време.
Вегетарянска
Трудност
лесно
Време
50 мин
Цена
евтино
Стъпки
01
Подгответе картофите
Обелете и нарежете картофите на кубчета от 1 см.
02
Запържете
Загрейте олиото в тиган и запържете картофите за около 10 минути, като разбърквате често.
03
Изцедете
Изцедете картофите върху кухненска хартия и ги оставете да се охладят.
04
Добавете
Разбийте яйцата в купа, добавете настърганото сирене, сол, пипер и нарязан магданоз.
05
Смесете
Смесете картофите с яйчената смес.
06
Загрейте
Загрейте малко олио в тиган и изсипете сместа.
07
Гответе
Гответе на средна температура под капак за 10-15 минути.
08
Обърнете
Обърнете фритатата с помощта на голяма чиния и продължете готвенето за още 5 минути.
  • Продукти

Полезни Въпроси

Можете да направите фритата по-лека като използвате само белтъци вместо цели яйца или използвайки по-малко количество олио за готвене.

A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Съвети От Автора

Фритатата е отличен избор за бърза вечеря, а версията с картофи е дори по-специална и хранителна, като се основава на прости и достъпни съставки - яйца, картофи и сирене.

Торта от картофи, нарязана на триъгълни парчета, на чиния със заострен ръб. Две парчета са леко издигнати, готови за сервиране, показващи златисто-кафявата, хрупкава повърхност и меката вътрешност. На фона се вижда част от друго парче тесто.

Съвети

Нарежете картофите на равномерни кубчета, за да осигурите равномерно готвене, и отцедете излишното олио с помощта на хартиени кърпи след пърженето. За безопасно обръщане на фритата използвайте по-голяма чиния, за да избегнете разтичане на олиото. Ако искате по-деликатен вкус, добавете малко мляко към яйчната смес.

Вариации

  • Фритата с картофи и лук: добавете нарязан лук към сместа за по-богат вкус.
  • Фритата с картофи и чушки: добавете червени чушки за цветен и ароматен вариант.
  • Фритата ал фурно: печете фритатата във фурната за по-здравословна версия.

Интересни факти за съставките

  • Картофите са богати на витамини C и B6, калий, и фибри, което ги прави здравословен избор.
  • Яйцата са отличен източник на протеини и съдържат важни аминокиселини.
  • Пармезанът дава специфичен аромат и вкус, и е добър източник на калций.
  • Пресният магданоз добавя свежест и е богат на витамин K, който е важен за здравето на костите.

Предложения за сервиране и комбиниране

С гарнитура

Фритатата с картофи се съчетава отлично с леки гарнитури, които допълват плътния ѝ вкус:

  • Свежа салата от рукола, спанак или айсберг с лимонов дресинг за баланс и свежест.
  • Мариновани зеленчуци, като тиквички или патладжан, които добавят ароматен и леко кисел акцент.
  • Печени чушки или домати, които подчертават вкусовете на ястието.

С хляб и дипове

Добавете хляб или дипове за по-завършено ястие:

  • Чиабата или домашен хляб за леко хрупкава текстура, която чудесно допълва фритатата.
  • Дип от авокадо или хумус, за кремообразен контраст.

Напитки

Фритатата е универсална и подхожда на различни напитки:

  • Прясно изцеден сок от портокал или лимонада за лекота и свежест, особено ако я сервирате за закуска или брънч.
  • Чаша бяло вино, като Совиньон Блан или Шардоне, за изискана вечеря.

Допълнителни вкусове

Можете да надградите вкуса на фритатата с няколко допълнителни съставки:

  • Сирене фета или пармезан, поръсени отгоре, за по-богат вкус.
  • Пресни билки, като магданоз, босилек или див лук, за ароматен акцент.
  • Пушена сьомга или прошуто, за да придадете на ястието гурме усещане.
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
250
Мазнини 15г
Въглехидрати 20г
Фибри 2г
Захари 1г
Протеин 10г