Две бели керамични чинии с Ризото с тиква, поднесени на фин бял плат. В чиниите има кубчета оранжева тиква и леща, посипани с черен пипер и гарнирани с клонки тимиан. В сцената се забелязват и разпръснати семена от лен и лъжица в заден план.
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Ризото с Тиква

(0)
109
0
A
Бележки
Кухня: Италиянска
Ризото с тиква - топло и уютно ястие, идеално за есента.
Вегетарянска
Здравословна
Трудност
лесно
Време
70 мин
Цена
евтино
Стъпки
01
Пригответе
Пригответе зеленчуковия бульон(може да използвате и кубче) и го дръжте топъл.
02
Подгответе тиквата
Почистете тиквата, отстранете кората и семената и я нарежете на кубчета.
03
Запържете
Нарежете лука на ситно и го оставете да се запържи на слаб огън в загрято масло, докато стане мек.
04
Добавете
Добавете тиквата и я запържете за няколко минути, като добавяте топъл бульон, докато не стане много мека и кремообразна.
05
Деглазирайте
Загрейте тенджера и изсипете ориза, като го запечете на сухо, докато се затопли. Деглазирайте с бяло вино и след като виното се изпари, изсипете ориза в тенджерата с тиквата.
06
Гответе ориза
Гответе ориза, като добавяте още топъл бульон, докато достигне желаната консистенция (около 15-20 минути).
07
Смесете
Изключете котлона, добавете масло и настърган пармезан и смесете добре, като добавите черен пипер и сол на вкус.
08
Оставете
Оставете ризотото за 1-2 минути и сервирайте.
  • Продукти

Полезни Въпроси

Бялото вино, което ще използвате трябва да бъде сухо, като например Пино Гриджо, за да не надделява сладостта на тиквата.

A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Съвети От Автора

Ризото с тиква е едно от най-любимите ми есенни ястия - включващо в себе си топли и автентични вкусове, напомнящи за уюта на дома.

Две бели керамични чинии с Ризото с тиква, поднесени на фин бял плат. В чиниите има кубчета оранжева тиква и леща, посипани с черен пипер и гарнирани с клонки тимиан. В сцената се забелязват и разпръснати семена от лен и лъжица в заден план.

Съвети

  • Използвайте добре узряла тиква, за да получите най-добър вкус.
  • Тъй като тиквата е сладка, можете да добавите щипка черен пипер или люта чушка за баланс.
  • Старателно разбъркайте по време на варене, за да не ви залепне ориза.

Вариации

  • Ризото с тиква и свинска наденица за допълнителен вкус.
  • Ризото с тиква и гъби за земен аромат.
  • Ризото с тиква и горгонзола за кромообразен и пикантен вкус.
  • Ризото с тиква и рикота за по-мек и деликатен нюанс.

Интересни факти за съставките

  • Ориз Карнароли е предпочитан за ризото, защото зърната му задържат формата и текстурата си, дори при продължително готвене.
  • Тиквата съдържа високи количества витамин А и антиоксиданти, полезни за зрението и имунната система.
  • Пармезанът е изключително богат на калций и протеини, правейки го идеален за кулинарията.

В Италия ризотото с тиква е популярно особено в Северните райони, където се приготвя с местни сортове тиква и често се сервира поръсено с хрупкави тиквени семки. Това ризото сгрява в студените дни и ни дава богати вкусове и цветове, които носят есенна топлина във всяка хапка.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
350
Мазнини 10г
Въглехидрати 55г
Фибри 4г
Захари 6г
Протеин 8г