Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Крем супа от печена тиква цигулка

Кухня: Интернационална
Ароматна крем супа от тиква цигулка, перфектна за есенно-зимния сезон.
Веган
Вегетарянска
Здравословна
Трудност
ЛЕСНО
Време
80 мин
Цена
ЕВТИНО
Две купи с Крем супа от печена тиква цигулка, украсена с бели капки, черен пипер и зелени листа, сервирана върху мраморна маса, на която се намират и две купички с черен и смесен пипер.
Стъпки
01
Почистете тиквата
Почистете тиквата цигулка, като я разрежете наполовина и премахнете семената.
02
Печете тиквата
Намажете тиквата с масло, поръсете със сол и пипер, обърнете с резбата надолу и печете 60 минути при 220°C.
03
Печете лука
След 30 минути добавете лука към тавата, нарязан с резбата надолу, и продължете да печете за още 30 минути.
04
Смесете
Изстържете печената тиква и я добавете в блендер заедно с останалите съставки. Смесете до кремообразна консистенция.
05
Сервирайте
Добавете сол и черен пипер по желание. Сервирайте гореща, декорирайки с печени тиквени семки, магданоз и черен пипер.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Запичането на тиквата придава земен, опушен и карамелизиран сладък вкус, който значително подобрява рецептата в сравнение с традиционната тиквена супа, приготвена на котлон.

Можете да добавите лъжица или две прясно масло, когато смесвате съставките, или малко сметана за по-кремообразен резултат.

За съхранение през седмицата можете да държите супата в херметически затворен контейнер в хладилника за 4 до 5 дни. За по-дълготрайно съхранение през зимата я замразете в контейнер, който е безопасен за замразяване, за до 3 месеца.

Повече за тази рецепта

Крем супата от тиква цигулка е основна рецепта за есента и зимата. Насладете се на кремообразната текстура и топлия, сладко-солен вкус.

Две купи с Крем супа от печена тиква цигулка, украсена с бели капки, черен пипер и зелени листа, сервирана върху мраморна маса, на която се намират и две купички с черен и смесен пипер.

Съвети

  • Ако искате супата да бъде по-кремообразна, добавете малко сметана или една до две супени лъжици масло при блендиране. За безмлечен вариант, можете да добавите кокосово мляко или 1 шепа накиснато сурово кашу.
  • За по-лесно рязане на тиквата, микровълновата може да я затопли за 2-3 минути, което значително улеснява процеса на разрязване.
  • Използвайте пасатор, ако нямате на разположение кухненски блендер.
  • Не забравяйте за гарнитурите! Свежите билки като магданоз, мащерка, градински чай и лук са задължителни! На тази супа много вървят семената от тиква, препечени бадеми, хрупкави парченца бекон или печени нахут.

Вариации

  • Можете да замените зеленчуковия бульон с пилешки бульон за по-богат вкус.
  • За тези, които обичат пикантно, добавете малко червен пипер.
  • Ако искате супата да е по-сладка, добавете малко мед или кленовия сироп.
  • Добавете други зеленчуци като моркови или праз за допълнителен вкус и нутриенти.

Интересни факти за съставките

  • Тиквата "Цигулка" е изключително богата на витамин А и бета-каротин, които са полезни за зрението и кожата.
  • Джинджифилът и индийското орехче притежават противовъзпалителни свойства и помагат за загряване на тялото през студените месеци.

Тази супа е истинско удоволствие за сетивата, идеална за студените месеци и може да се съхранява за няколко дни напред.

тиква цигулка
супа
веган
вегетарианска
печена тиква
Оцени
Гадна
Оцени
Бележки

Разкажи ни как беше тази рецепта. Може ли да се направи по-добре?

B
Напиши Бележка
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 5г
Въглехидрати 25г
Фибри 4г
Захари 10г
Протеин 2г