Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Кекс с къпини и кисело мляко

Кухня: Интернационална
Лесен и ароматен кекс с къпини и кисело мляко.
Вегетарянска
Трудност
ЛЕСНО
Време
60 мин
Цена
ЕВТИНО
Парче торта със слой от къпини, поръсено с пудра захар, сервирано на бяла чиния. На заден план се вижда останалата част от тортата на стойка за торта и още къпини.
Стъпки
01
Смесете съставките
Поставете яйцата и захарта в купа и разбийте с електрически миксер, докато сместа стане пухкава.
02
Добавете
Добавете киселото мляко и олиото и разбъркайте.
03
Разбъркайте
Пресейте брашното и бакпулвера, добавете щипка сол и разбъркайте с миксера.
04
Размесете
Добавете 150 г къпини, предварително измити и подсушени, и размесете нежно.
05
Изсипете
Изсипете сместа в намазнена и набрашнена форма с диаметър 20 см.
06
Заравнете
Заравнете и добавете останалите 100 г къпини.
07
Печете
Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 40 минути.
08
Извадете
Извадете и оставете да се охлади във формата, след това поръсете с пудра захар.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Да, можете да използвате замразени къпини, но е добре да ги оставите да се размразят и отцедят добре преди употреба.

Можете да замените брашното с безглутеново брашно или с бадемово брашно, за да направите кекса без глутен.

Можете да добавите малини или боровинки към кекса с кисело мляко и къпини за допълнителен вкус и цвят.

Повече за тази рецепта

Кексът с къпини и кисело мляко е прост и лек десерт, идеален за следобедно междинно хранене. Тази рецепта е без масло и е перфектна за приготвяне с деца – забавление в кухнята, което ще донесе усмивки и вкусни моменти!

Парче торта със слой от къпини, поръсено с пудра захар, сервирано на бяла чиния. На заден план се вижда останалата част от тортата на стойка за торта и още къпини.

Съвети

  • Използвайте пресни къпини за по-добър вкус.
  • Ако яйцата са със стайна температура, те ще се разбият по-лесно и ще придадат пухкавост на тестото.
  • За да избегнете залепването, намажете с олио и поръсите формата предварително с брашно.
  • Разбъркайте внимателно къпините с тестото, за да не се намачкат и накъсат.
  • Ще е по-лесно да извадите кекса от формат, ако използвате хартия за печене.

Вариации

  • Вместо къпини, можете да използвате малини или боровинки, или да ги комбинирате.
  • Поръсете смело с канела или ванилия, за да добавите повече аромат.
  • Използвайте кафява захар вместо бяла за карамелен вкус.

Интересни факти за съставките

  • Къпините са богати на антиоксиданти, витамин C, витамин K и диетични фибри, което ги прави здравословна добавка към сладкишите.
  • Гръцкото кисело мляко е по-гъсто и има по-високо съдържание на протеини в сравнение с обичайното кисело мляко.
  • Брашното тип 00 е изключително фино и е перфектно за печене, тъй като придава на кекса по-нежна и пухкава текстура.
  • Слънчогледовото олио е предпочитан избор за печива заради лекия си вкус и високо съдържание на ненаситени мастни киселини.

Кексът с къпини и кисело мляко може да се съхранява за 2-3 дни на стайна температура, покрит. Приятно хапване!

торта
къпини
кисело мляко
печене
десерт
Оцени
Гадна
Оцени
Бележки

Разкажи ни как беше тази рецепта. Може ли да се направи по-добре?

B
Напиши Бележка
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
250
Мазнини 8г
Въглехидрати 40г
Фибри 2г
Захари 20г
Протеин 5г