Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Хумус от чери домати

Кухня: Средиземноморска
Открийте как да приготвите хумус от чери домати – свежа и цветна лятна вариация на класическия хумус. Идеален за дип или сос, този хумус е перфектен за вегетарианска или веганска диета.
Вегетарянска
Здравословна
Трудност
ЛЕСНО
Време
15 мин
Цена
ЕВТИНО
Кадифено гладък хумус, обогатен с печени червени чушки и поднесен със свежи чери домати. Поръсен с червен пипер, зехтин и пресни билки, този домашен хумус предлага перфектен баланс между кремообразна текстура и наситени средиземноморски вкусове.
Стъпки
01
Сгответе доматите
Първо измийте добре доматите. В тиган налейте малко зехтин и добавете скилидките чесън и доматите. Подправете със сол и захар. Гответе за 5-6 минути, след което отстранете чесъна и оставете настрана няколко домата за финална декорация.
02
Блендирайте
В блендер сложете сварения нахут, доматите и тахана. Подправете със сол и пипер. Добавете зехтина и сусама. Накрая добавете сухия риган и блендирайте до получаване на гладък и хомогенен крем.
03
Гарнирайте
Прехвърлете хумуса от чери домати в купа. Гарнирайте с малко зехтин, сусам и няколко цели домата.
  • Продукти

Повече за тази рецепта

Хумусът от чери домати е вкусно и много лесно за приготвяне предястие. Това е лятна вариация на класическия хумус, по-свежа и цветна!

Рецептата е идеална за тези, които обичат да експериментират в кухнята, комбинирайки вкусове и съставки от различни кулинарни традиции.

Нахутът, богат на протеини и фибри, е основата на кремообразното ястие. Чери доматите, със своя кисел вкус, се комбинират перфектно с тахана, който има плътна текстура и сладък вкус.

Хумусът от чери домати е отличен дип за сурови зеленчуци като моркови, целина, чушки и краставици, но е идеален и като сос за фалафел, кебап или други специалитети от Близкия изток. Можете също да го използвате за пълнеж на сандвичи, пидии и тортии, добавяйки нотка вкус и кремообразност на вашите сандвичи.

За тези, които следват вегетарианска или веганска диета, хумусът от чери домати е отличен избор, защото предлага вкусна и хранителна алтернатива на ястията с месо и риба!

Кадифено гладък хумус, обогатен с печени червени чушки и поднесен със свежи чери домати. Поръсен с червен пипер, зехтин и пресни билки, този домашен хумус предлага перфектен баланс между кремообразна текстура и наситени средиземноморски вкусове.

Хумусът от чери домати може да се съхранява в хладилник за 3-4 дни в херметически затворен съд, покрит със слой зехтин.

Ако нямате тахан, можете да добавите повече сусам.

хумус
ориенталска кухня
Оцени
Гадна
Оцени
Бележки

Разкажи ни как беше тази рецепта. Може ли да се направи по-добре?

B
Напиши Бележка
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 7г
Въглехидрати 18г
Фибри 5г
Захари 3г
Протеин 6г