Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Баба Гануш

Кухня: Средиземноморска
Вкусния кремообразен и опушен дип от печен патладжан - идеален за свежи зеленчуци или намазан на хляб.
Веган
Вегетарянска
Здравословна
Трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
Купа от Баба Гануш с размазан жълтък на средата, поръсен с черен пипер и червен пипер. Ястието е украсено с нарязан магданоз и поднесено в сивкава керамична купа на мраморна повърхност, с няколко листа магданоз разпръснати около купата.
Стъпки
01
Печете патладжаните
Включете газовия котлон на средновисока температура и поставете патладжаните над пламъка. Завъртайте ги с щипки на всеки 3-4 минути, печете около 15 минути, докато кожата стане дълбоко обгоряла и патладжанът започне да се вдлъбва.
02
Задушете патладжаните
Поставете изпечените патладжани в голяма купа и покрийте с найлоново фолио. Оставете да се задушат и охладят за 15 минути, за да се отцеди излишната течност.
03
Нарежете
Разрежете патладжаните на половина по дължина и извадете месото върху дъска за рязане. Наситнете патладжаните, за да разбиете по-фиброзните части.
04
Смесете всички съставки
Поставете нарязаните патладжани в голяма купа за смесване и използвайте вилица за намачкване. Добавете тахан, лимонов сок, зехтин, чесън и сол. Разбъркайте до равномерна смес с леко груба текстура.
05
Гарнирайте
Прехвърлете готовия Баба Гануш в малка купа и гарнирайте с нарязан магданоз и няколко капки зехтин.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Можете да използвате метода с грила на фурна за да постигнете печене, макар и с по-слабо опушен вкус.

Зехтинът придава специфичен аромат и консистенция на баба гануш, но можете да използвате и слънчогледово олио като алтернатива.

Абсолютно! Можете да експериментирате с кимион, пушен червен пипер или кориандър, за да добавите различни нюанси към ястието.

Можете да съхранявате баба гануш в хладилника до 4 дни в херметически затворен контейнер. Важно е все пак да проверявате преди консумация.

Повече за тази рецепта

Баба Гануш е класически дип от Близкия Изток и Източното Средиземноморие, често сервиран заедно с хумус, със завладяващ опушен вкус. Тази рецепта е лесна за приготвяне на скара или на газов котлон.

Купа от Баба Гануш с размазан жълтък на средата, поръсен с черен пипер и червен пипер. Ястието е украсено с нарязан магданоз и поднесено в сивкава керамична купа на мраморна повърхност, с няколко листа магданоз разпръснати около купата.

Съвети

  • Изберете правилния патладжан: Малките патладжани обикновено имат по-малко семена и затова са по-малко горчиви.
  • Изпечете патладжаните на открит огън: Това придава най-автентичния и опушен вкус. Ако нямате грил, използвайте газов котлон.
  • Оставете патладжаните да се задушават: След изпичането, поставете ги в голяма купа и покрийте с пластмасово фолио. Това ще позволи на патладжаните да се изпекат по-добре и ще увеличи опушения вкус.

Вариации на рецептата

  • Добавете гръцко кисело мляко: За по-кремообразна текстура и леко кисел вкус можете да добавите 2 супени лъжици гръцко кисело мляко.
  • Овкусете с пушена червена пиперка: Ако не можете да постигнете достатъчно опушен вкус, добавете пушена червена пиперка.
  • Пикантна версия: Добавете щипка люспи от чили за пикантна нотка.
  • Различни зелени подправки: Вместо магданоз, опитайте с кориандър или мента за различен ароматен акцент.

Интересни факти за съставките

  1. Патладжани: Богати на антиоксиданти като насунин, патладжаните спомагат за защитата на мозъчните клетки. Те също така съдържат много фибри, което ги прави полезни за храносмилателната система.
  2. Тахан: Таханът е източник на здравословни мазнини и протеини, както и на витамин Е, който е мощен антиоксидант.
  3. Зехтин: Зехтинът увеличава добрия холестерол (HDL) и намалява възпаленията в тялото, благодарение на съдържанието на мононенаситени мастни киселини и антиоксиданти.
  4. Чесън: Чесънът има антибактериални и антивирусни свойства, което го прави полезен за имунната система.
  5. Лимонов сок: Богат на витамин C, лимоновият сок повишава имунитета и помага на организма да усвоява по-добре желязото от растителни храни.
баба гануш
рецепта за баба гануш
как да приготвим баба гануш
Оцени
Гадна
Оцени
Бележки

Разкажи ни как беше тази рецепта. Може ли да се направи по-добре?

B
Напиши Бележка
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 120г
Ст-ти за една порция
Калории
170
Мазнини 13г
Въглехидрати 16г
Фибри 8г
Захари 5г
Протеин 3г