Apetit
Кухня: Ориенталска
Лесна рецепта за хумус с нахут от консерва.
Веган
Вегетарянска
Здравословна
Трудност
ЛЕСНО
Време
5 мин
Цена
ЕВТИНО
Порция от хумус в керамична чиния, украсена с нахутени резенчета, олио и подправки на финала. Отстрани се виждат резени лимон и купа с нахут, както и парчета ориенталски хляб. Цветовете са топли и апетитни, с акценти на зелено от билки и червено от паприка.
Стъпки
01
Разбийте
Разбийте/пасирайте нахута, лимоновия сок, зехтина, чесъна, кимиона, солта и олиото.
02
Блендирайте
Постепенно добавяйте течност от консервата нахут в сместа, докато се смеси, до постигане на желаната консистенция.
03
Сервирайте
Сервирайте с чипс, лаваш или нарязани зеленчуци.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Можете да добавите повече от запазената течност от консервата с нахут, докато постигнете желаната консистенция.

Хумусът може да се приготви с пасатор, мощен блендер или кухненски робот.

Домашно приготвеният хумус може да се съхранява в хладилник за около 4-5 дни, като е препоръчително да бъде в херметически затворен съд.

Повече за тази рецепта

Хумусът е един от най-популярните и универсални сосове (дипове) из цял свят. Тази рецепта е проста и бърза, и най-важно - основната съставка е просто консервиран нахут.

Порция от хумус в керамична чиния, украсена с нахутени резенчета, олио и подправки на финала. Отстрани се виждат резени лимон и купа с нахут, както и парчета ориенталски хляб. Цветовете са топли и апетитни, с акценти на зелено от билки и червено от паприка.

Съвети

За по-кремообразна текстура на хумуса, обелете нахута преди пасиранe и добавяйте течността от консервата постепенно, за да контролирате консистенцията. Оставете хумуса да престои в хладилника няколко часа или през нощта, за да се смесят вкусовете и да стане още по-вкусен.

Вариации

  • Добавете печени червени чушки за наситен вкус.
  • Смесете с авокадо, за да получите по-гладка и кремообразна текстура.
  • Добавете шепа пресен кориандър за свежест и аромат.
  • За леко пикантен хумус добавете малко пикантен сос .

Интересни факти за съставките

  • Нахутът е чудесен източник на растителни протеини и фибри.
  • Лимоновият сок не само придава свежест, но също така помага за запазване на светлия цвят на хумуса.
  • Чесънът и кимионът придават на хумуса характерния му аромат.
  • Зехтинът добавя гладкост и богатство на вкуса, като същевременно е здравословен източник на полезни мазнини.

Хумусът е лесен за приготвяне и невероятно вкусен дип, който съчетава богатство от аромати. С тази рецепта можете да се насладите на класическия вкус на Близкия изток у дома и да експериментирате с различни подправки и гарнитури.

хумус
нахут
веган
здравословно
предястия
Оцени
Гадна
Оцени
Бележки

Разкажи ни как беше тази рецепта. Може ли да се направи по-добре?

B
Напиши Бележка
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 70г
Ст-ти за една порция
Калории
300
Мазнини 15г
Въглехидрати 30г
Фибри 6г
Захари 2г
Протеин 10г