Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Лесно ягодово сладко

Кухня: Интернационална
Ето го и него – моето любимо, супер лесно ягодово сладко само с три съставки! Получава се едно страхотно сладко, с наситен вкус на свежи ягоди и най-хубавото е че е супер бързо. Идеално е е за замразяване, а защо не и за подарък! Домашното си е домашно!
Вегетарянска
Трудност
ЛЕСНО
Време
40 мин
Цена
ЕВТИНО
Отворен стъклен буркан с ярко червено ягодово сладко, намазано богато по вътрешната страна на буркана, на фона на мека светлина и неясно виждащи се обекти.
Стъпки
01
Подготовка на ягодите
Първо, измийте ягодите, почистете ги от дръжките и ги нарежете на четвъртинки. Ако са от гигантските, не се притеснявайте да ги нарежете и на по-малки парчета – така ще се разварят по-лесно и равномерно.
02
Смесване на магията
В голяма тенджера с дебело дъно (или хубав чугунен съд, ако имате) смесете нарязаните ягоди, кристалната захар и лимоновия сок.
03
Мацериране
Оставете сместа да престои така около 15-20 минути. Това е тайната! Захарта ще извлече естествените сокове от ягодите, ще се получи един прекрасен сироп, който ще направи сладкото ви още по-ароматно и с по-добра текстура.
04
Готвене на сладкото
Сложете тенджерата на средно-силен котлон. Оставете сместа да заври, като разбърквате често, за да не залепне по дъното. След като заври, намалете котлона на средно-слаб и оставете да къкри, като продължавате да разбърквате редовно.
05
Сгъстяване
Гответе около 20-25 минути, или докато сладкото се сгъсти до желания от вас вид. Не забравяйте, че то ще се сгъсти още повече, когато изстине! Един лесен тест е да сложите малка чинийка във фризера за няколко минути. Сипете малко от горещото сладко върху студената чинийка, изчакайте 30 секунди и прокарайте пръст през него. Ако се набръчка, значи е готово! Ако не, продължете да готвите още няколко минути.
06
Охлаждане
Свалете тенджерата от котлона. Оставете сладкото да се охлади напълно, преди да го прехвърлите в чисти буркани или херметически затворени съдове.
07
Съхранение
Съхранявайте сладкото в хладилник до 3-4 седмици, или във фризер до 6 месеца.
  • Продукти

Полезни Въпроси

**Около 3 чаши по 250 мл** – или приблизително 750 мл общо количество.
**Да**, но ги оставете напълно да се размразят и отцедете излишната течност преди приготвяне, за да избегнете прекалено разреждане на сладкото.
**Направете "чинийка тест":** сложете малко сладко върху изстудена чинийка и я наклонете. Ако се набръчка, когато прокарате пръст през него, е готово.
**Гответе на умерен огън и проверявайте редовно.** Помнете, че след охлаждане сладкото ще се сгъсти допълнително.
**Най-добре е тенджера с дебело дъно** или чугунен съд – разпределят топлината равномерно и намаляват риска от загаряне.

A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Съвети От Автора

Не преварявайте! Внимавайте да не преварите сладкото, защото то ще се сгъсти още повече като изстине. Регулирайте сладостта: Чувствайте се свободни да регулирате количеството захар според вкуса си и сладостта на ягодите. Ако ягодите са много сладки, може да ползвате малко по-малко захар. Ако са по-кисели, може да добавите още малко. Експериментирайте! Добавки за разкош: За още по-богат вкус можете да добавите малко ванилов екстракт или щипка канела. А за по-гъста текстура и още полезни вещества – супена лъжица чиа семена! За консервиране: Ако планирате да съхранявате сладкото на стайна температура за по-дълго време, ще трябва да стерилизирате бурканите и да ги обработите чрез метод на водна баня. Тази рецепта е предвидена основно за съхранение в хладилник или фризер.

Оцени
Гадна
Оцени
Бележки

Разкажи ни как беше тази рецепта. Може ли да се направи по-добре?

B
Напиши Бележка
Хранителна Стойност
16 Порции
Една порция 45г
Ст-ти за една порция
Калории
100
Мазнини г
Въглехидрати 25г
Фибри 1г
Захари 23г
Протеин г
Как да направим лесно ягодово сладко у дома