Крупен план на домашно приготвена гуакамоле с резени зелени люти чушки отгоре, наситено зелена със зърнаста текстура и видими парчета червен домат и зелени билки. Поръсена е със солените кристали сол.
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Гуакамоле

(1)
200
0
A
Бележки
Кухня: Латиноамериканска
Това невероятно гуакамоле е не само лесно, но и супер удобно за много ястия.
Веган
Вегетарянска
Здравословна
Трудност
лесно
Време
40 мин
Цена
евтино
Стъпки
01
Смачкайте
Смачкайте авокадото в средно голяма купа. Нарежете на ситно лука, доматите и чесъна.
02
Разбъркайте
Добавете лука, домата и чесъна и разбъркайте.
03
Подправете
Подправете с лимонов сок, сол и пипер.
04
Охладете
Покрийте и охладете гуакамолето за 30 минути, за да се смесят вкусовете.
  • Продукти

Полезни Въпроси

Можете да добавите малко лют сос или нарязана на ситно люта чушка, за да направите гуакамолето по-пикантно.

A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Съвети От Автора

Това лесно гуакамоле е прекалено вкусно, за да е истина! Перфектно е като предястие поднесено с тортила чипс или като добавка към всякакви ястия честно казано. Много често го слагам в оризови купи, сандвичи и дори като гарнитура на яйца или картофи.

Крупен план на домашно приготвена гуакамоле с резени зелени люти чушки отгоре, наситено зелена със зърнаста текстура и видими парчета червен домат и зелени билки. Поръсена е със солените кристали сол.

Съвети

  • За да узрее по-бързо авокадото, можете да го поставите заедно с узрели банани в хартиена торбичка.
  • Използвайте вилица вместо пасатор за да намачкате авокадото, така ще запазите кремообразната му текстура.
  • Оставете гуакамолето в хладилника поне за 30 минути преди сервиране.
  • За да предотвратите окисляване, добавете 1-2 чаени лъжички сок от лимон или лайм преди да го приберете.

Вариации

  • Добавете прясно нарязан кориандър за допълнителен аромат и свежест.
  • За по-пикантен вкус, можете да нарежете чушка халапеньо или добавите малко чили сос.
  • За по-гладка текстура, можете да добавите малко кисело мляко или заквасена сметана.
  • Ако искате да го направите по-сладко и екзотично, добавете кубчета манго или ананас .

Интересни факти за съставките

  • Авокадото съдържа здравословни мазнини, които са полезни за сърцето и подпомагат усвояването на други нутриенти.
  • Сока от лайм не само добавя вкус, но и предпазва авокадото от окисляване, като запазва свежия му цвят.
  • Чесънът е известен със своите антибактериални и антивирусни свойства.
  • Доматите съдържат ликопен, мощен антиоксидант, който има различни ползи за здравето.

Предложения за сервиране и комбиниране

Гуакамолето е многофункционално и може да се сервира по различни начини.

  • Класически с тортиля чипс.
  • Като топинг за тако, бурито или начос.
  • Като гарнитура за печено месо или риба.

Също така може да го комбиниране с други дипове или например може да направите плато с Хумус и сирена.

Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 80г
Ст-ти за една порция
Калории
133
Мазнини 12г
Въглехидрати 8г
Фибри 5г
Захари 1г
Протеин 3г
Лесно и бързо Гуакамоле