Натюрморт на карамелизирани гъби във черен чугунен тиган с дървена лъжица, положена върху ястието. Гъбите имат лъскав, тъмен вид, с гланц от соевия сос или друг вид глазура. На заден план леко се вижда зелена плетена кърпа и измит першин за декорация.
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Карамелизиран Лук

(6)
904
2
A
Бележки
Кухня: Средиземноморска
Карамелизираният лук е сладко-кисела наслада, идеален за предястия и за апетитна гарнитура към различни видове ястия.
Вегетарянска
Трудност
лесно
Време
35 мин
Цена
евтино
Стъпки
01
Нарежете лука
Обелете и нарежете на тънки филийки или квадратчета, както предпочитате.
02
Разтопете маслото
В тиган поставете голямо парче масло и го разтопете на слаб огън.
03
Добавете лука
Добавете нарязания лук, кафявата захар и балсамовия оцет.
04
Гответе
Добавете щипка сол и гответе 20 минути на слаб огън или докато лукът омекне.
  • Продукти

Полезни Въпроси

Може да използвате ябълков оцет като заместител, но вкусът ще бъде различен. Балсамовият оцет придава специфичен вкус.

A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Съвети От Автора

Карамелизираният лук е уникална комбинация от сладки и кисели вкусове, което го прави идеален за предястия или допълнение към различни ястия. В тази рецепта се използва червеният лук поради неговата естествена сладост.

Натюрморт на карамелизирани гъби във черен чугунен тиган с дървена лъжица, положена върху ястието. Гъбите имат лъскав, тъмен вид, с гланц от соевия сос или друг вид глазура. На заден план леко се вижда зелена плетена кърпа и измит першин за декорация.

Съвети

Използвайте червен лук за по-сладък и богат вкус, като регулирате количеството на бялата захар и балсамовия оцет според предпочитанията си за сладост или киселинност. Ако лукът започне да изсъхва прекалено по време на готвене, добавете малко гореща вода и покрийте тигана с капак. За да нарежете по-бързо лука, използвайте кухненски робот или ренде.

Вариации

  • Вместо кафява захар, можете да използвате мед за по-различен аромат и вкус.
  • За по-пикантна версия, добавете щипка лютив червен пипер.
  • Можете да добавите малко чесън към лука за допълнителен вкус.
  • Вместо балсамов оцет, опитайте с ябълков оцет за по-мек вкус.
  • За повече аромати, добавете билки като мащерка или розмарин по време на готвенето.

Интересни факти за съставките

  • Червеният лук е известен със своя сладък вкус и по-високото съдържание на антиоксиданти в сравнение с другите видове лук.
  • Балсамовият оцет се произвежда предимно в Италия и има дълга история - той е използван още по времето на Римската империя.
  • Кафявата захар съдържа меласа, което й придава по-сложен и богат вкус в сравнение с бялата захар.
  • Лукът съдържа фитонутриенти, които са важни за имунната и сърдечносъдовата система.
  • Маслото, използвано в рецептата, спомага лукът да омекне по-бързо и подобрява процеса на карамелизиране.
  • Лукът става по-мек и по-нежен, което обикновено се постига чрез готвене с мазнина, като масло. Този процес улеснява карамелизирането, като помага на лука да освободи естествените си захари и да придобие сладък вкус и златист цвят.

Ето няколко предложения за сервиране и комбиниране

Сандвичи и бургери

Карамелизираният лук добавя дълбок, сладък вкус към всякакви сандвичи и бургери. Добавете го към класически бургери с говеждо месо, пилешки сандвичи или вегетариански варианти.

Пици и тарти

Разпределете карамелизирания лук върху пица или тарт с прошуто, козе сирене или гъби за изтънчен и ароматен завършек. Карамелизираният лук се съчетава чудесно със сирена и допълва вкусовете им.

Сирена и мезета

Сервирайте карамелизиран лук като допълнение към плато със сирена – той придава сладък и пикантен контраст, особено с по-силни сирена като бри, камембер и синьо сирене.

Основни ястия

Карамелизираният лук е отличен избор като гарнитура за основни ястия като пържоли, пилешко месо или дори риба. Той добавя дълбочина и баланс на вкуса, особено при по-силно изразени меса.

Салати

Добавете карамелизиран лук към салати с рукола, спанак или други листни зеленчуци за допълнителен вкус. Комбинирайте го с печени зеленчуци, ядки и сирена.

Хранителна Стойност
2 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 10г
Въглехидрати 20г
Фибри 2г
Захари 18г
Протеин 1г