Apetit

Бял, жълт, червен лук: Каква е разликата?

Лукът е незаменим помощник във всяка кухня, добавяйки пикантен вкус на безброй ястия - за обяд, закуска и вечеря. Но кой лук е най-подходящ за вашата рецепта? Ето какво трябва да знаете за тези невероятно универсални зеленчуци.

Снимка, изобразяваща различни лука: жълти и червени, подредени заедно. Луковиците са с различни размери и нюанси, като в текстурата им се забелязват нормални черти и признаци на съхнене на външните слоеве.
  • Бермуда и Испански: жълт или бял; мек вкус
  • Червен или Италиански: червен; мек вкус
  • Глобус: жълт, бял или червен: по-силен вкус
  • Перлен: с размер на мънисто; бял; мек вкус
  • Мауи, Видалия и Вала Вала: бледожълт или бял; сладък и мек вкус
  • Зелен лук или Scallions: недозрели лукове с бели дъна и зелени върхове; мек вкус

Повечето лукове се предлагат пресни през цялата година.

Избирайте твърди лукове със сухи, хартиени кожи. Избягвайте луковите, които имат кафяви или меки петна, или такива с поникващи кълнове.

Съхранявайте цели лукове на хладно и сухо място, далеч от слънцето. Лукът може да се съхранява с месеци. За частично използван лук, го увийте плътно в прозрачно фолио или в затворен контейнер и го охладете. Лукът ще се запази за няколко дни.

Нарязването на лук освобождава серни съединения, които дразнят очите. Коренът съдържа най-много серни съединения, така че го нарежете последно.

Лукът обича хладно време и може да се сади и бере по-рано от повечето зеленчуци в градината.

Нуждае се от слънце и плодородна, добре дренирана почва.

Жълт лук

Това е добър универсален лук, чудесен за готвене и придаване на аромат на ястия. Безспорно, това е най-популярният лук и е достатъчно гъвкав за почти всичко. Жълтият лук е разумният избор за карамелизиране, което подчертава естествената му сладост.

Бял лук

Този лук е малко по-сладък, с по-мек вкус от жълтия лук. Той е добър избор за нарязване на кубчета и сервиране суров на сандвичи и салати или в свежи салци.

Червен лук

Този лук е цветен и с пикантен към лек вкус. Благодарение на яркия си цвят и хрупкавата си текстура, е чудесен за салати, салци и други свежи рецепти. Също така е отличен нарязан на сандвичи. При готвене цветът избледнява, но все пак е вкусен и сварен.

В крайна сметка

Има няколко фини разлики между жълтия, белия и червения лук. Но в крайна сметка, бихте могли спокойно да замените единия цвят с друг, без проблем.

лук
Кулинарни съвети
Съставки в кухнята
зеленчуци
Бял, жълт, червен лук: Каква е разликата?