Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Лесен Бананов Хляб

Кухня: Интернационална
Сладък бананов хляб е идеален за лесна закуска през уикенда.
Вегетарянска
Трудност
ЛЕСНО
Време
60 мин
Цена
ЕВТИНО
Нарязан на филийки бананов кекс, подреден на бяла чиния, поставена върху мраморна маса. Филийките са сочни и плътни с видими парчета банан. В десния ъгъл на изображението има тъмен нож с дървена дръжка.
Стъпки
01
Загрейте фурната
Загрейте фурната до 175 градуса C. Покрийте форма за хляб с размери 22 х 13 см с хартия за печене, оставяйки 5 см разстояние от всички страни.
02
Намачкайте и разбъркайте
Намачкайте 4 банана в голяма купа с вилица, докато сместа стане почти гладка (около 1 1/2 чаши). Добавете яйцата и 1/2 чаша кафява захар. Разбъркайте до хомогенност.
03
Добавете
Добавете брашното, содата и солта към банановата смес. Разбъркайте, докато съставките се смесят, като изстъргвате страните на купата при нужда.
04
Изсипете
Изсипете тестото в подготвената форма и разпределете равномерно.
05
Поръсете със захар
Поръсете равномерно останалата 1 супена лъжица кафява захар отгоре.
06
Печете
Печете около 50-55 минути в предварително загрятата фурна. Проверете дали хлябът е изпечен, като вкарате клечка за зъби в средата на хляба. Ако клечката е чиста или с много малко трохи, хлябът е готов. Оставете да се охлади в тавата за 15 минути.
07
Сервирайте
Извадете хляба от формата и нарежете, сервирайте топъл. Насладете се!
  • Продукти

Често задавани въпроси

Можете да съчетаете бяла захар с малко меласа, за да постигнете подобен вкус и текстура.

Можете да добавите четвърт чаша кисело мляко или ябълково пюре към сместа, за да стане хлябът по-сочен.

Съхранявайте банановия хляб плътно опакован в стреч фолио или в херметическа кутия на стайна температура до 3 дни или в хладилник до 5 дни.

Да, можете да добавите нарязани орехи, пекани или бадеми към сместа преди изпичане, за допълнителен вкус и текстура.

Повече за тази рецепта

Този бананов хляб е идеален за онези случаи, когато ви се хапва нещо сладко, но нямате много време за готвене. Със сладки презрели банани и кафява захар, рецептата гарантира плътен вкус и чудесна коричка.

Нарязан на филийки бананов кекс, подреден на бяла чиния, поставена върху мраморна маса. Филийките са сочни и плътни с видими парчета банан. В десния ъгъл на изображението има тъмен нож с дървена дръжка.

Съвети

  • Използвайте презрели банани, за да получите максимална сладост и аромат в хляба.
  • Можете да използвате миксер, за да ускорите процеса на смесване, но бъдете внимателни да не обработите тестото прекалено много.
  • Ако нямате брашно с набухвател, можете да използвате обикновено брашно, като добавите към него 1 и 1/2 чаена лъжичка бакпулвер и 1/2 чаена лъжичка сол за всяка чаша брашно.

Вариации

  • Добавете в тестото нарязани орехи или шоколадови парченца за допълнителен вкус и текстура.
  • Можете да добавите малко канела или ванилия, за да засилите аромата на банановия хляб.
  • Заменете кафявата захар с кокосова захар за леко различен вкус и по-здравословен вариант.

Интересни факти за съставките

  • Бананите са богати на калий и могат да помогнат за поддържане на нормално кръвно налягане.
  • Кафявата захар съдържа моласи, които й придават леко карамелен вкус в сравнение с обикновената бяла захар.
  • Брашното с набухвател, както подсказва и името му съдържа вече вложен набухвател, което го прави идеално за бързи хлябове и тестени изделия.

Този **бананов хляб ** е перфектен начин да оползотворите презрелите банани вкъщи. Чудесен е както за закуска, така и за следобедно хапване.

банани
хляб
бърза рецепта
сладкиш
Оцени
Гадна
Оцени
Бележки

Разкажи ни как беше тази рецепта. Може ли да се направи по-добре?

B
Напиши Бележка
Хранителна Стойност
12 Порции
Една порция 80г
Ст-ти за една порция
Калории
195
Мазнини 8г
Въглехидрати 30г
Фибри 2г
Захари 15г
Протеин 3г