Стъклен съд с готова ароматизирана разядка от сирене или чесново масло, поднесена с препечен хляб. Отзад се виждат стръкчета зелена магданоз и чесън на фона на светъл плат.
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Чесново масло

(1)
422
4
A
Бележки
Кухня: Интернационална
Лесно за приготвяне вкусно допълнение към хляба, рибата и стековете.
Вегетарянска
Трудност
лесно
Време
5 мин
Цена
евтино
Стъпки
01
Разбийте
С миксер разбийте омекналото масло докато стане гладко.
02
Добавете
Добавете чесъна и разбъркайте, докато се смесят, около 1 минута.
03
Съхранявайте
Ако ползвате магданоз, разбъркайте го в сместа. Използвайте веднага или завийте стегнато и съхранявайте в хладилник.
  • Продукти

Полезни Въпроси

За да придадете по-ароматен вкус на чесновото масло, можете да използвате повече чесън или да добавите допълнителни подправки като розмарин или мащерка.

A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Съвети От Автора

Чесънът и маслото са една перфектната комбинация, която е супер универсална. Тази съвършена смес е основна съставка в чесновия хляб, също така е чудесно допълнение към морски дарове, стекове, зеленчуци, паста и още много други ястия.

Стъклен съд с готова ароматизирана разядка от сирене или чесново масло, поднесена с препечен хляб. Отзад се виждат стръкчета зелена магданоз и чесън на фона на светъл плат.

Съвети

  • Използвайте висококачествено солено масло за по-добър вкус на чесновото масло.
  • Ако имате само несолено масло, добавете няколко щипки сол.
  • Оставете маслото да достигне стайна температура преди смесване.
  • Свежият чесън придава най-добър вкус, така че използвайте пресен.
  • Съхранявайте чесновото масло в херметически съд, за да не абсорбира миризми от хладилника.

Вариации

  • Печено чесново масло: Заменете суровия чесън в рецептата с половин глава печен чесън (4 до 6 скилидки).
  • Чесново масло с магданоз: Добавете 1/4 до 1/2 чаша нарязан свеж магданоз към чесновото масло.
  • Лимонено, чесново и магданозено масло: Смесете чесновото масло с 1/3 чаша нарязан свеж магданоз и 2 супени лъжици свеж лимонов сок.
  • Масло със зехтин: Заменете 4 супени лъжици масло с 2 супени лъжици масло и 2 супени лъжици екстра-върджин зехтин.

Интересни факти за съставките

  • Чесънът е познат още от древността със своите медицински и кулинарни свойства и се счита за суперхрана.
  • Маслото е основен източник на наситени мазнини и може да бъде приготвено и от различни видове мляко.
  • Магданозът не само добавя свежест и цвят на ястията, но също така е богат на витамин К и витамин С, което го прави полезен за здравето.
  • Чесновото масло е универсална подправка, която може да подчертае вкуса на почти всяко ястие.

Това чесново масло е лесно за приготвяне и може да превърне дори обикновен хляб в изискано кулинарно преживяване.

Хранителна Стойност
8 Порции
Една порция 20г
Ст-ти за една порция
Калории
800
Мазнини 80г
Въглехидрати 4г
Фибри 0г
Захари 1г
Протеин 1г