Пица поръсена с песто и разтопено сирене, разделена на триъгълни парчета, сервирана върху кухненска хартия. Видими са богати, заелени пластове от песто и златисто кафяви петна разтопено сирене. На заден план има разсипани зелени подправки.
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Чеснов хляб с песто и сирене

(6)
137
2
A
Бележки
Кухня: Италиянска
Неустоим чеснов хляб с песто и сирене! Богат на вкусове, запечен до съвършенство, този хляб е идеалното допълнение към всяко ястие. Честно казано е толкова добър, че дори става да се яде сам без нищо друго.
Вегетарянска
Трудност
лесно
Време
25 мин
Цена
средно скъпо
Стъпки
01
Загрейте фурната
Загрейте фурната на 190°C. Сложете хартия за печена в тавата.
02
Подгответе хляба
Разрежете хлебчето на две части по дължина и го поставете върху хартията с разрязаните страни нагоре.
03
Намажете
В малка купа смесете маслото с чесъна. Намажете получената смес върху двете половини на хляба.
04
Сложете
Сложете босилековото песто върху слоя с чесново масло.
05
Поръсете
Поръсете с настъргана моцарела и пармезан равномерно върху хлебчето намазано с песто.
06
Запечете
Запечете във фурната за 10-12 минути или докато сиренето се разтопи.
07
Гриловайте
По желание, гриловайте за 1-2 минути за златиста коричка.
08
Сервирайте
Извадете от фурната, гарнирайте с пресен босилек, нарежете и сервирайте топло.
  • Продукти

Полезни Въпроси

Можете да използвате кашкавал или сирена като чедар или проволоне, но вкусът ще се различава леко. Важното е сиренето да се топи добре.

A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Съвети От Автора

За най-добър вкус на лесен чеснов хляб с песто и сирене, приготвяйте пестото сами от прясно набран босилек и зехтин – вижте как да направите домашно босилеково песто. Ако искате по-интензивен чеснов удар, прибавете още една–две скилидки пресен чесън към сместа, а ако бързате, заместете франзелата с готова нарязана багета, за да спестите време и усилия.

За да запазите хляба мек отвътре, покрийте го с алуминиево фолио през по-голямата част от печенето и го открийте едва в последните 5–7 минути, за да му придадете златиста, хрупкава коричка. Тази техника е особено полезна за хрупкав чеснов хляб, при която балансът между мека вътрешност и хрупкава повърхност е решаващ.

Експериментирайте с различни видове топящи се сирена – освен класическата моцарела, опитайте кашкавал, чедър или комбинация от няколко вида за още по-богат вкус. По желание включете тънки филийки прошуто, парчета бекон или люти чушки, за да постигнете рецепта за пикантен чеснов хляб с допълнителна текстура и аромат.

И накрая, не забравяйте, че съставките сами по себе си носят полезни качества: босилекът е богат на антиоксиданти, чесънът подкрепя имунната система, а зрял пармезан (добре узрял минимум 12 месеца) придава наситен, пикантен вкус. С тези малки трикове вашият чеснов хляб с песто и сирене ще се превърне както в перфектно допълнение към основните ястия, така и в самостоятелна закуска.

Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
320
Мазнини 14г
Въглехидрати 36г
Фибри 2г
Захари 2г
Протеин 9г
Неустоим Чеснов Хляб с Песто и Сирене