Изображение на Греяно вино (Vin Brulé) метална тенджера, поставена върху дървена повърхност. В заден план, на фон от раздробено дърво, е поставена малка черна купа, пълна с череши. Кадърът е допълнително оживен от наличието на лен на дъното на сцената, придаващ рустик атмосфера.
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Греяно вино (Vin Brulé)

(1)
177
2
A
Бележки
Кухня: Италиянска
Традиционна топла напитка, ароматизирана с подправки и цитрусови кори.
Вегетарянска
Трудност
лесно
Време
35 мин
Цена
средно скъпо
Стъпки
01
Изсипете
Изсипете захарта в тенджера и добавете звездовиден анасон, карамфил и плодове хвойна.
02
Добавете
Добавете канелени пръчици, настъргано индийско орехче и кори от портокал.
03
Добавете
Добавете кори от лимон и изсипете червеното вино.
04
Разбъркайте
Разбъркайте добре и сложете да се вари. Изчакайте да кипне и след това оставете на слаб огън за около 30 минути.
05
Наслаждавайте се
Филтрирайте напитката, за да премахнете подправките и корите. Наслаждавайте се на греяното вино горещо!
  • Продукти

Полезни Въпроси

Традиционно греяно вино се приготвя с червено вино, което придава богат цвят и вкус. Въпреки това, някои хора експериментират с бяло вино за по-лек и свеж вариант, макар че това ще промени оригиналния вкус.

A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Съвети От Автора

Греяното вино, известно като Vin Brulé, е популярна топла напитка в северноиталианските и централноевропейските области. Това е изтънчена напитка с червено вино, ароматизирана с подправки и кори от цитруси, която се сервира гореща и е идеална за студените зимни дни.

Изображение на Греяно вино (Vin Brulé) метална тенджера, поставена върху дървена повърхност. В заден план, на фон от раздробено дърво, е поставена малка черна купа, пълна с череши. Кадърът е допълнително оживен от наличието на лен на дъното на сцената, придаващ рустик атмосфера.

Съвети

  • Ако искате греяното вино да е с по-слабо алкохолно съдържание, просто го кипете за по-дълго време, около 20 минути.
  • За по-интензивен цитрусов аромат, може да добавите цели резени портокал и лимон към напитката, а не само корите.
  • Използвайте висококачествени подправки - свежите подправки ще придадат по-интензивен аромат.
  • Сервирайте напитката веднага след прецеждане, за да запазите топлината и аромата.

Вариации

  • За по-различен вкус, можете да добавите кардамон или джинджифил към греяното вино.
  • Вместо с корите, опитайте с цял портокал или лимон, нарязани на резени, за по-нежна цитрусова нотка.
  • Добавете няколко парченца ябълка, за да придадете на напитката леко плодово усещане.

Интересни факти за съставките

  • Виното е основен компонент в тази рецепта и различните региони използват различни видове червено вино.
  • Звездният анасон е подправка, която придава леко сладък и анасонов аромат - използва се в много зимни напитки.
  • Сокът от портокал и лимон добавя свежест и лекота, като същевременно допринася за характерния вкус на греяното вино.

Греяното вино ще създаде уютна атмосфера във вашия дом през зимните месеци. Съчетайте го с печени кестени или ябълков щрудел за пълно удоволствие и уют.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
200
Мазнини 0г
Въглехидрати 20г
Фибри 0г
Захари 20г
Протеин 0г