Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Пухкави Чеснови Милинки с Билки и Пармезан

Кухня: Интернационална
Чесновите милинки са от онези рецепти, които просто не можеш да спреш да хапваш. Меки, ароматни и с онзи любим вкус на масло и чесън – идеални са за всяка вечеря или като небрежно похапване. Правят се лесно и не изискват кой знае какви умения. Домашно, вкусно и със сигурност ще се харесат на всички.
Вегетарянска
Трудност
ЛЕСНО
Време
47 мин
Цена
ЕВТИНО
В керамичен съд са подредени поразяващо златисти и пухкави хлябчета, намазани с разтопено масло и поръсени обилно с наситнен магданоз. Хлябчетата блестят и изглеждат хрупкави отгоре, предразполагайки към апетитно изживяване.
Стъпки
01
Активиране на маята
В голяма купа смесете топлата вода, маята и захарта. Разбъркайте и оставете за 5-10 минути, докато стане пенлива.
02
Добавяне на течните съставки
Добавете млякото, разтопеното масло и яйцето към сместа с маята. Разбъркайте.
03
Добавяне на брашното
В отделна купа смесете брашното и солта. Постепенно добавете сухите съставки към мокрите, като бъркате с миксер (с приставка за тесто) или с дървена лъжица, докато се оформи меко и лепкаво тесто.
04
Месене
Месете тестото в миксера за около 5 минути на средна скорост (или на ръка за 8-10 минути), докато стане гладко и еластично. Тестото трябва да е меко, но да не лепне прекалено.
05
Първо втасване
Намажете леко голяма купа с олио. Прехвърлете тестото в нея и покрийте със стреч фолио или чиста кухненска кърпа. Оставете да втасва на топло място за 45-60 минути, или докато удвои обема си.
06
Подготовка на тавата
Намажете с масло 23 см кръгла тава за печене.
07
Оформяне на рулцата
След като тестото втаса, прехвърлете го върху леко набрашнена повърхност. Разделете го на 12 равни части. Оформете всяка част на гладка топка.
08
Второ втасване
Подредете оформените рулца в подготвената тава. Покрийте отново с кърпа и оставете да втасват на топло място за още 30-45 минути, или докато нараснат значително на обем.
09
Загряване на фурната
Докато рулцата втасват, загрейте фурната до 190°C.
10
Приготвяне на чесновото масло
В малка купа разтопете маслото. Добавете накълцания чесън.
11
Печене
Непосредствено преди печене, намажете рулцата с половината от чесновото масло. Печете 20-25 минути, или докато станат златистокафяви и при докосване звучат на кухо.
12
Завършване
Извадете от фурната и незабавно намажете с останалото чесново масло. Поръсете с накълцани пресни билки. Оставете да се охладят леко преди сервиране.
  • Продукти

Полезни Въпроси

Тестото трябва да е меко и лепкаво, но да не се лепи много по пръстите. Ако е **прекалено лепкаво**, добавете по 1 супена лъжица брашно, докато постигнете желаната консистенция. Ако е **прекалено сухо**, добавете по 1 чаена лъжичка мляко.
Най-често причината е **температурата на водата**. Уверете се, че е между 40-46°C – нито твърде гореща, нито твърде студена. Също така проверете срока на годност на маята.
Абсолютно! Освен магданоз и див лук, можете да добавите други пресни билки като **розмарин** или **мащерка**. За допълнителен вкус, може да добавите щипка **чесън на прах** към тестото или да поръсите с **настърган пармезан** преди печене.

A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Съвети От Автора

Използвайте термометър за да сте сигурни, че водата е между 40-46°C. Твърде гореща ще убие маята, твърде студена няма да я активира.Използвайте кухненска везна за най-точни резултати. Топлото място е ключово. Ако кухнята ви е хладна, можете да загреете фурната за няколко минути до 40-50°C, изключете я и оставете тестото вътре. Рулата трябва да са златистокафяви отгоре и отдолу. Когато ги потупате, трябва да звучат на кухо.

Съхранявайте тези рула в херметически затворен контейнер на стайна температура до 2-3 дни. За по-дълго съхранение ги замразете.

Оцени
Гадна
Оцени
Бележки

Разкажи ни как беше тази рецепта. Може ли да се направи по-добре?

B
Напиши Бележка
Хранителна Стойност
12 Порции
Една порция 78г
Ст-ти за една порция
Калории
220
Мазнини 9г
Въглехидрати 30г
Фибри 1.3г
Захари 1.5г
Протеин 5г