Фета от хляб, намазана с масло и покрита с разноцветни нарязани чери домати, свеж босилек и черно сусамово семе. Ястието е поръсено с благ балсамов сироп и поднесено върху бяла керамична чиния, която леко контрастира с доматите и зеленината.
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Брускети с Домати и Балсамико

(0)
86
2
A
Бележки
Кухня: Италиянска
Лесни и свежи италиански брускети с домати и балсамов оцет.
Вегетарянска
Здравословна
Трудност
лесно
Време
20 мин
Цена
евтино
Стъпки
01
Комбинирайте
В голяма купа комбинирайте нарязаните домати, зехтин, балсамов оцет, босилек, сол и пипер. Оставете ястието да престои поне 10 минути.
02
Нарежете
Нарежете хляба на филии с дебелина 2 см.
03
Запечете
Запечете хляба във фурна или на тиган и от двете страни докато придобият хубав загар.
04
Намажете
Намажете леко и двете страни на хляба със зехтин. Разрежете скилидката чесън на две и натъркайте запечените страни на хляба, за да му придадете чеснов вкус.
05
Смесете
В отделна купа смесете 2 ч.л. зехтин, няколко капки балсамов оцет и щипка сол.
06
Разпределете
Подредете филиите хляб върху плато. Разпределете равномерно доматената смес върху тях.
07
Добавете
Добавете моцарела и свежи листа босилек отгоре.
08
Поръсете
Поръсете със зехтин и балсамов оцет и добавете няколко капки глазура за допълнителен вкус.
  • Продукти

Полезни Въпроси

За перфектна брускета изберете хляб със здрава кора като италиански хляб тип чабата, която ще придаде традиционен вкус, като друг вариант е и френски хляб тип багета.

A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Съвети От Автора

Брускетите с домати и балсамов оцет са лесно и вкусно италианско предястие. Хрупкав хляб, свежи домати, босилек и балсамов оцет създават перфектна комбинация за бързо похапване или специален повод.

Фета от хляб, намазана с масло и покрита с разноцветни нарязани чери домати, свеж босилек и черно сусамово семе. Ястието е поръсено с благ балсамов сироп и поднесено върху бяла керамична чиния, която леко контрастира с доматите и зеленината.

Съвети

Използвайте само зехтин екстра върджин, за да запазите автентичния вкус, и изберете хляб с плътна кора, като чабата, която може да издържи на тежестта на съставките. Оставете маринованите домати с босилек, зехтин, сол и пипер да престоят поне 10 минути, за да се засилят ароматите. За по-интензивен чеснов вкус, натрийте чесъна по-силно върху запечените филийки. Добавете гарнитурата непосредствено преди сервиране, за да запазите хрупкавостта на хляба.

Вариации

  • Можете да добавите нарязани маслини за допълнителен солен вкус.
  • Вместо моцарела, опитайте със саламурено сирене, което ще придаде по-наситен вкус.
  • Добавете аншоа или риба тон за рибен акцент.
  • Разнообразете с кубчета авокадо.
  • Използвайте глазура от балсамов оцет за допълнителен аромат.

Интересни факти за съставките

  • Балсамовият оцет произхожда от областта Модена в Италия и е известен с уникалния си сладко-кисел вкус.
  • Чери доматите са високо ценени заради сладкия си и наситен вкус, особено подходящи за салати и гарнитури.
  • Зехтинът екстра върджин е пресован при студена температура, което запазва хранителните вещества и аромата му непокътнати.
  • Босилекът е една от най-използваните билки в италианската кухня, известен със свежия си и ароматен вкус, добавящ уникален аромат към ястията.

Предложения за сервиране и комбиниране

Брускетите с домати и балсамов оцет са чудесно предястие, което лесно може да се комбинира с различни ястия и напитки.

За по-богато плато, съчетавайте брускетите със сирена и маслини – това подчертава средиземноморския им характер. Прошутото или други деликатесни меса добавят класически италиански привкус, който е както елегантен, така и вкусен.

Ако сервирате брускетите с салати и супи, опитайте с лека салата от рукола, пармезан и орехи. Томатената супа или минестроне са също отличен избор, особено през студените дни. За допълнителен италиански акцент добавете салата с моцарела и босилек, която допълва вкусовете на доматите и зехтина в брускетите.

По отношение на напитките, сухо бяло вино като Пино Гриджо или Совиньон Блан ще подчертае свежестта на доматите и босилека. За по-празнична атмосфера, чаша просеко или шампанско е идеален избор. Ако предпочитате безалкохолни напитки, студена лимонада с мента или освежаващ билков чай се съчетават чудесно с леко киселия вкус на балсамовия оцет и доматите.

За основно ястие, брускетите могат да бъдат чудесно предястие. Сервирайте ги преди паста с морски дарове или песто, за да запазите италианската тема на менюто, или преди ризото с пармезан или гъби. Те се комбинират отлично и с печено пиле или риба на скара, подправени леко, за да не доминират над свежестта на брускетите.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
225
Мазнини 10г
Въглехидрати 27г
Фибри 3г
Захари 5г
Протеин 8г