Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Лавандулова лимонада

Кухня: Американска
Лавандулова лимонада с мед и захарен сироп.
Вегетарянска
Трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
Два стъклени чаши с Лавандулова лимонада, украсени с клонки лавандула и резени лимон. Напитките са сервирани със стъклени сламки и са пълни с ледени кубчета, показващи освежаващ вид. Във фона леко се вижда и друга, подобна напитка.
Стъпки
01
Изцедете лимоните
Изцедете лимоните докато получите около 1 чаша прясно изцеден лимонов сок и го добавете в кана.
02
Инфузирайте съставките
Сложете 2 чаши вода, мед и сушена лавандула в малка тенджера на среден огън. Разбъркайте до разтваряне на меда, след това изключете и оставете да се инфузира (да се извлекат ароматите и полезните свойства) за 30 минути.
03
Прецедете
Прецедете лавандуловия захарен сироп през фина цедка в каната с лимоновия сок. Разбъркайте.
04
Добавете лед
Добавете лед и свежи лимонови резени в канaта.
05
Сервирайте
Сервирайте със свежи лавандулови цветчета.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Да, можете да използвате прясна лавандула, но трябва да сте сигурни, че не е била третирана с пестициди. Свежите цветове също така са чудесни за гарнитура.

Сладостта може да бъде регулирана, като добавите повече или по-малко мед или друг избран подсладител според вашите предпочитания.

Остатъците от лимонадата могат да се съхраняват в хладилника в покрита стъклена кана до 3 дни. Разклатете или разбъркайте преди сервиране.

Най-добре е да използвате фина мрежеста цедка за прецеждане на лавандуловата течност, за да избегнете оставянето на парченца в лимонадата.

Повече за тази рецепта

Лавандуловата лимонада е освежаващ и изискан вариант на класическата лимонада, идеална за пролетта и лятото.

Два стъклени чаши с Лавандулова лимонада, украсени с клонки лавандула и резени лимон. Напитките са сервирани със стъклени сламки и са пълни с ледени кубчета, показващи освежаващ вид. Във фона леко се вижда и друга, подобна напитка.

Съвети

  • Използвайте пресен сок от лимони за най-добър вкус.
  • За да изцедите лимоните бързо и лесно, можете да използвате цитрус преса.
  • Определете количеството мед или друг подсладител според вашият вкус.
  • Ако искате да направите напитката още по-освежаваща, добавете настъргана лимонова кора към сместа.

Вариации

  • Добавете няколко пресни листа от мента за допълнителна свежест и нотка на ментолов вкус.
  • Използвайте розмарин вместо лавандула за различен билков аромат.
  • Заменете част от водата с газирана вода за различно усещане на лавандуловата лимонада.
  • Добавете свежи плодови парчета като ягоди или боровинки за цветен акцент и плодов вкус.
  • Като алтернативен вариант на подсладителите можете да използвате агаве или кокосова вода.

Интересни факти за съставките

  • Лавандулата е известна със своите успокояващи свойства и често се използва в ароматерапията за релаксация.
  • Лимоните не само добавят освежаващ кисел вкус, но са и добър източник на витамин С, който подпомага имунната система.
  • Медът съдържа антиоксиданти и притежава антибактериални свойства, което го прави здравословна алтернатива на захарта.
  • Освен в кулинарията, лавандулата се използва и в производството на етерични масла, които имат широка приложимост в козметичната индустрия.

Перфектна освежаваща напитка, която ще впечатли гостите ви на всяко събиране.

лавандулова лимонада
лимонада
рецепта лимонада
Оцени
Гадна
Оцени
Бележки

Разкажи ни как беше тази рецепта. Може ли да се направи по-добре?

B
Напиши Бележка
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
120
Мазнини 0г
Въглехидрати 31г
Фибри 1г
Захари 28г
Протеин 1г