Класически френски тост със златиста коричка, гарниран с топящо се масло и обилно залят с кленов сироп, поднесен в бяла чиния. Вдъхновяваща закуска, допълнена с купичка свежи горски плодове като малини, боровинки и къпини за допълнителен вкус и свежест.
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Френски тост, или още Пържени филийки

(16)
732
29
A
Бележки
Кухня: Американска
Пухкав хляб с яйца, пен пердю или френски тост - това класическо ястие за закуска има много имена и също толкова много варианти за гарниране.
Вегетарянска
Трудност
лесно
Време
20 мин
Цена
евтино
Стъпки
01
Разбийте сместа
Разбийте заедно яйцата, млякото, ванилията и канелата. Поставете филиите бриош в един слой в плитка чиния и залейте с яйчената смес. Оставете да се напои за 2-3 минути, след което внимателно обърнете филиите и ги оставете да се напоят за още 2 минути.
02
Пържете
Загрейте 1 супена лъжица от растителното олио и маслото в тиган с незалепващо покритие на среден огън, докато маслото започне да се пени. Внимателно извадете 2 филии от напоения бриош от чинията и ги поставете в тигана. Пържете за по 3 минути от всяка страна, докато станат златисти и хрупкави. След това ги поставете върху решетка, поставена върху тава за печене в предварително загрята фурна, за да се запазят топли, докато изпържите останалите филии.
03
Гарнирайте
Сервирайте (поръсени с пудра захар, ако желаете) и гарнирани с пресни плодове.
  • Продукти

Полезни Въпроси

Да, можете да приготвите френски тост с различни видове хляб. Бял хляб и бриош са популярни избори поради меката си структура и защото абсорбират добре яйчената смес.

A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Съвети От Автора

Каква е разликата между Френч тост и Пържени филийки?

Разликата е само в сместа, естествено и хляба варира(по скоро спрямо това в коя държава се намирате). Сместа за Френският тост е разбити яйца, мляко, и често ванилия и канела, докато българските пържени филийки са малко по-прости. Те се правят само с яйца. Пържените филии често се сервират със сирене, и са по-добрият избор за солени или неутрални на вкус вариации. Докато френският тост има по-богат сладък вкус, благодарение на добавките в яйчената смес и е по-подходящи за сладки закуски.

С какъв вид хляб да приготвим френски тост?

Независимо от избора, е важно хлябът да бъде леко стар, за да абсорбира по-добре сместа и да не се разпада при готвене. За приготвянето на френски тост може да се използва почти всякакъв вид хляб, но някои видове са по-подходящи от други.

  • Класическият избор е бял хляб, който абсорбира добре яйчената смес и става мек и пухкав при готвене.
  • Бриошът, с богатото си съдържание на масло, придава на френския тост допълнителна мекота и аромат.
  • За по-здравословен вариант, може да използвате пълнозърнест хляб, който добавя фибри и хранителни вещества.

С какво да се яде френският тост?

Френският тост е изключително универсален и може да се сервира с разнообразни допълнения. Класическият избор e кленов сироп и масло, аз лично предпочитам мед. Плодовете като ягоди, боровинки или банани добавят свежест и витамини. ко предпочитате солено, опитайте с бекон или шунка. Също така много добре му върви и сиренето. Общо взето тоста е една база с която може да се комбинират всякякви неща.

Вариации и идеи за Френски Тост

 

1. Френски Тост с Плодове и Ядки Сервирайте френския тост със свежи плодове като ягоди, боровинки или банани и поръсете с нарязани ядки като бадеми или орехи. Добавете мед или кленов сироп за допълнителна сладост.

2. Шоколадов Френски Тост Намажете филиите с шоколадов крем преди да ги потопите в яйчената смес. След изпичане, поръсете с пудра захар и добавете няколко парченца шоколад за декорация.

3. Френски тост с ябълки и канела Запържете нарязани ябълки с малко масло, канела и захар докато омекнат. Използвайте тези карамелизирани ябълки като топинг за френския тост.

4. Френски тост с кисело мляко и мед Сервирайте френския тост с кисело мляко и мед за здравословна и свежа закуска. Можете да добавите и малко гранола.

5. Френски тост с кокосово мляко Заменете кравето мляко с кокосово за тропически вкус. Добавете малко настърган кокос в яйчената смес за допълнителна текстура и аромат.

6. Пълнозърнест френски тост с мед и канела Използвайте пълнозърнест хляб и добавете повече канела в яйчената смес. След изпичане, полейте с мед и поръсете с още канела.

7. Френски тост със сладко Намажете филиите с любимото ви сладко или мармалад преди да ги потопите в яйчената смес. След изпичане, поръсете с пудра захар и сервирайте.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
250
Мазнини 10г
Въглехидрати 30г
Фибри 1г
Захари 5г
Протеин 8г