Печени пълнени печурки, залети със сирене моцарела и поръсени с прясно нарязан магданоз на тъмна подложка.
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Пълнени гъби с пармезан

(1)
146
3
A
Бележки
Кухня: Италиянска
Перфектна рецепта за празнично предястие с пълнени гъби.
Вегетарянска
Трудност
средно трудно
Време
40 мин
Цена
средно скъпо
Стъпки
01
Отделете
Подгответе гъбите като отделите стъблата и ги нарежете на ситно.
02
Запържете
В тиган разтопете маслото на среден огън и запържете стъблата от гъбите за 5 минути. Добавете лука, чесъна, солта и черния пипер и гответе още 1-2 минути.
03
Разбъркайте
Оставете сместа да изстине и след това я разбъркайте с крема сиренето, пармезана и магданоза.
04
Напълнете
Напълнете шапките на гъбите с готовия пълнеж и поръсете отгоре с малко пармезан.
05
Запечете
Запечете гъбите на 200°C за 20-25 минути докато станат златисти. Добавете магданоз преди сервиране.
  • Продукти

Полезни Въпроси

Освен пармезан, можете да използвате всякакви твърди кашкавали.

A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Съвети От Автора

Пълнените гъби са винаги фаворит на празничните трапези, особено за Коледа. Меките шапки на гъбите се пълнят с ароматна смес от сирене, билки и чесън, след което се пекат до златисто кафяво. Те са идеалното вегетарианско предястие!

Печени пълнени печурки, залети със сирене моцарела и поръсени с прясно нарязан магданоз на тъмна подложка.

Съвети

  • Използвайте охладен пълнеж преди да напълните гъбите, за да предотвратите нежелано омекване.
  • Поставете гъбите на решетка върху тава за печене, за да може излишната течност да се отцежда.
  • Не препълвайте гъбите с пълнеж, тъй като те ще се свият при печене.
  • Може да приготвите гъбите 12 часа предварително и да ги съхранявате в хладилник до момента на печене.

Вариации

  • Добавете нарязани сушени домати или маслини за допълнителен вкус.
  • Добавете хрупкави парченца бекон за месен привкус.
  • Използвайте различни видове сирена - пекорино или любимо ви твърдо сирене.
  • Допълнете с други пресни билки като див лук, мащерка или розмарин.

Интересни факти за съставките

  • Гъбите печурки не само че са вкусни, но и съдържат важни хранителни вещества като витамини D и B, а също така са добър източник на антиоксиданти.
  • Крема сиренето е универсален продукт, тъй като придава кремообразна текстура и допълнителна плътност на ястията.
  • Пресният магданоз е отличен източник на витамин К и добавя свежест и цвят на завършеното ястие.

Изпробвайте тази рецепта и вижте колко бързо ще изчезнат тези пълнени гъби от празничната маса! Перфектни за всяко специално събитие.

Хранителна Стойност
10 Порции
Една порция 80г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 10г
Въглехидрати 8г
Фибри 2г
Захари 3г
Протеин 7г