Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Лимонов винегрет

Кухня: Американска
Този лимонов винегрет е основен дресинг, който незабавно озарява всяка салата или чиния със зеленчуци. Приготвен само с шепа съставки, включително пресни лимони, зехтин, дижонска горчица, мед и чесън, той е невероятно лесен за приготвяне и е много по-вкусен от купешкия!
Вегетарянска
Трудност
ЛЕСНО
Време
10 мин
Цена
ЕВТИНО
Стъклен буркан, наполовина пълен с жълта течност, домашен винегрет или дресинг за салата, в който се виждат малки черни точки, както и метална лъжичка в буркана. На фона леко разфокусирана лимонова кора и повърхности със светъл неутрален цвят, придаващи изображението свеж, чист вид.
Стъпки
01
Разбъркайте
Добавете всички съставки в малка купа за смесване и ги разбъркайте с бъркалка до пълно смесване и емулгиране.
02
Използвайте или охладете
Използвайте веднага или съхранявайте в хладилник.
  • Продукти

Полезни Въпроси

Да, можете да го приготвите предварително. Съхранявайте го в хладилник в плътно затворен съд. Издържа **около седмица**. Ако зехтинът се втвърди, оставете го на стайна температура и разклатете преди употреба.
**Дижонската горчица** е важна, защото е **емулгатор**, който помага за смесването на съставките. Можете да използвате **друга гладка горчица**, но вкусът може да се промени. Ако я **пропуснете**, винегретът може да се **раздели по-лесно** и ще трябва да го разклащате преди всяка употреба.

A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Съвети От Автора

Много винегрети изискват съотношение 3:1 масло към киселина. Аз обаче предпочитам съотношение 3:2 или нещо по-близко до това. То е малко по-малко мазно и много по-вкусно. Но не се колебайте да коригирате според вашите предпочитания. Направете го малко по-гъст: Ако искате да е малко по-гъст, добавете още малко дижонска горчица. Направете го по-кремообразен: Разбъркайте малка лъжичка гръцко кисело мляко (по-малко е по-добре, за да предотвратите пресичане) или голяма лъжица тахан, за да превърнете лимоновия си винегрет в кремообразен дресинг.

Оцени
Гадна
Оцени
Бележки

Разкажи ни как беше тази рецепта. Може ли да се направи по-добре?

B
Напиши Бележка
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 24г
Ст-ти за една порция
Калории
112
Мазнини 12г
Въглехидрати 1.4г
Фибри г
Захари 1г
Протеин г