Apetit
Бяла керамична купа, пълна с гъста зелена супа от спанак, украсена с кубчета хляб на повърхността.

Зеленчуково пюре

Топло зеленчуково пюре с хрупкави крутони за уютни студени дни.
Трудност
ЛЕСНО
Време
70 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • Целина 100 г
  • Моркови 100 г
  • Червен лук 100 г
  • Грах 150 г
  • Пресен лук 150 г
  • Тиквички 300 г
  • Картофи 200 г
  • Спанак 200 г
  • Пармезан 40 г
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Зехтин 50 г
  • Вода 600 г
  • Хляб 200 г
  • Зехтин за крутоните 20 г
  • Стъпки
  • 01
    Подгответе зеленчуците
    Обелете и нарежете лука, морковите и картофите. Измийте и нарежете спанак и тиквички на дебели резени. Обелете целината и я нарежете.
  • 02
    Задушете зеленчуците
    Нарежете пресния лук и загрейте зехтина в дълбока тенджера. Добавете нарязаните лук, моркови и целина. Задушете 2-3 минути.
  • 03
    Гответе на умерен огън
    Добавете картофите и тиквичките и залейте с половината вода. Гответе на умерен огън 20 минути.
  • 04
    Гответе
    Добавете спанак и останалата вода, после и граха. Посолете и продължете готвенето още 10 минути.
  • 05
    Пасирайте
    Пасирайте зеленчуците докато не стане гладка текстура. Нарежете хляба на кубчета и ги запечете в зехтин.
  • 06
    Сервирайте
    Сервирайте пюрето с хрупкави крутони и настърган пармезан.