Apetit
Картофени топки, запържени до златисто, с подправки и пълнеж от ситно нарязани зеленчуци като моркови и грах, сервирани в бяла керамична купа.

Зеленчукови топчета

Вкусни и хрупкави зеленчукови топчета, вдъхновени от италианската кухня, които са идеални като предястие или основно ястие.
Трудност
ЛЕСНО
Време
90 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • Картофи 350 г
  • Моркови 160 г
  • Грах 160 г
  • Тиквички 150 г
  • Лук ½
  • Пармезан 100 г (настърган)
  • 1 Яйце
  • Чесън(1 скилидка)
  • Магданоз(1 връзка)
  • Зехтин на вкус
  • Индийско орехче на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Сол на вкус
  • Яйца за панировката
  • Галета за панировката
  • Слънчогледово олио за пържене
  • Стъпки
  • 01
    Подгответе картофите
    Поставете тенджера със студена подсолена вода на котлона и добавете измитите картофи. Гответе ги за 30-40 минути, след което ги обелете и намачкайте докато все още са топли.
  • 02
    Нарежете
    Нарежете лука, отрежете долната и горната част на морковите и ги нарежете на 3-4 парчета и след това на кубчета с размер около 6 мм. Направете същото и с тиквичките.
  • 03
    Смачкайте
    Смачкайте чесъна с върха на ножа и нарежете на ситно магданоза.
  • 04
    Поставете
    Поставете голям тиган на котлона, добавете зехтин и смачканата скилидка чесън. Когато маслото се ароматизира с чесъна, добавете нарязания лук.
  • 05
    Прибавете
    Прибавете към готвещите се чесън и лук морковите и граха. Накрая добавете тиквичките и сол и пипер на вкус.
  • 06
    Гответе
    Оставете го да се готви около 10 минути, като се уверите, че зеленчуците остават леко хрупкави.
  • 07
    Добавете
    Вземете купата с картофеното пюре и добавете настъргания пармезан и леко разбито яйце.
  • 08
    Овкусете
    Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче, след това добавете изстиналите зеленчуци.
  • 09
    Добавете
    Добавете нарязания магданоз. Смесете добре със лъжица, за да получите правилната консистенция на сместа, за да можете да оформите топчетата.
  • 010
    Оформете
    Навлажнете ръцете си и оформете зеленчуковите топчета, използвайки около 50 г от сместа за всяко. Подредете на тава с хартия за печене и продължете с панировката.
  • 011
    Подгответе панировката
    Разбийте яйцата в една купа и изсипете галетата в друга. Потопете всяко зеленчуково топче в яйце, след което в галета.
  • 012
    Пържете
    Пържете топчетата в предварително загрято слънчогледово олио. Когато станат златисти, отцедете ги върху хартия за печене и ги осолете на вкус.