
Зеленчукови топчета
Вкусни и хрупкави зеленчукови топчета, вдъхновени от италианската кухня, които са идеални като предястие или основно ястие.
Трудност
ЛЕСНО
Време
90 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- Картофи 350 г
- Моркови 160 г
- Грах 160 г
- Тиквички 150 г
- Лук ½
- Пармезан 100 г (настърган)
- 1 Яйце
- Чесън(1 скилидка)
- Магданоз(1 връзка)
- Зехтин на вкус
- Индийско орехче на вкус
- Черен пипер на вкус
- Сол на вкус
- Яйца за панировката
- Галета за панировката
- Слънчогледово олио за пържене
- Стъпки
- 01Подгответе картофитеПоставете тенджера със студена подсолена вода на котлона и добавете измитите картофи. Гответе ги за 30-40 минути, след което ги обелете и намачкайте докато все още са топли.
- 02НарежетеНарежете лука, отрежете долната и горната част на морковите и ги нарежете на 3-4 парчета и след това на кубчета с размер около 6 мм. Направете същото и с тиквичките.
- 03СмачкайтеСмачкайте чесъна с върха на ножа и нарежете на ситно магданоза.
- 04ПоставетеПоставете голям тиган на котлона, добавете зехтин и смачканата скилидка чесън. Когато маслото се ароматизира с чесъна, добавете нарязания лук.
- 05ПрибаветеПрибавете към готвещите се чесън и лук морковите и граха. Накрая добавете тиквичките и сол и пипер на вкус.
- 06ГответеОставете го да се готви около 10 минути, като се уверите, че зеленчуците остават леко хрупкави.
- 07ДобаветеВземете купата с картофеното пюре и добавете настъргания пармезан и леко разбито яйце.
- 08ОвкусетеОвкусете със сол, черен пипер и индийско орехче, след това добавете изстиналите зеленчуци.
- 09ДобаветеДобавете нарязания магданоз. Смесете добре със лъжица, за да получите правилната консистенция на сместа, за да можете да оформите топчетата.
- 010ОформетеНавлажнете ръцете си и оформете зеленчуковите топчета, използвайки около 50 г от сместа за всяко. Подредете на тава с хартия за печене и продължете с панировката.
- 011Подгответе панировкатаРазбийте яйцата в една купа и изсипете галетата в друга. Потопете всяко зеленчуково топче в яйце, след което в галета.
- 012ПържетеПържете топчетата в предварително загрято слънчогледово олио. Когато станат златисти, отцедете ги върху хартия за печене и ги осолете на вкус.