
Яйца Бенедикт с домашен сос Холандез
Яйца Бенедикт с домашен сос Холандез за изискана и вкусна закуска.
Трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 1 бр. кръгло хлебче
- 2 бр. големи яйца
- 2 резена бекон
- 2 с.л. масло
- 2 жълтъка
- 1 ч.л. лимонов сок или сок от лайм
- 0.5 с.л. сметана
- сол и пипер (на вкус)
- Стъпки
- 01РазтопетеРазтопете маслото в малка касерола. В отделна купа разбийте жълтъците с лимонов сок, сметана, сол и пипер.
- 02ДобаветеДобавете малка лъжичка от топлото разтопено масло към яйчната смес и разбъркайте добре. Продължете да добавяте лъжички масло, като разбърквате постоянно.
- 03ГответеКогато маслото е напълно смесено, върнете сместа в касеролата. Гответе на слаб огън, за около 20-30 секунди, като разбърквате непрекъснато. Отдръпнете от огъня и оставете да се сгъсти.
- 04Подгответе водатаНапълнете средна тенджера с около 1,5 мл вода. Доведете до кипене, след което намалете температурата, докато достигне леко завиране.
- 05ДобаветеСчупете яйцето в малка чаша или купичка и внимателно го спуснете във водата.
- 06ГответеГответе яйцето в завиращата вода за 3-5 минути в зависимост от желаната твърдост на жълтъка. Извадете яйцето с решетъчна лъжица.
- 07ЗапържетеДокато яйцето се готви, сложете резените бекон в голям тиган и ги запържете на средно висока температура за около 1 минута от всяка страна.
- 08ИзпечетеИзпечете хлебчето. Върху всяка препечена половинка сложете резен(и) бекон, после поширано яйце и накрая сос Холандез.