Apetit
Бела чиния с две яйца Бенедикт, покрити с изобилно количество жълт сос холандез и украсени с копър. Ястията са поднесени върху препечени английски мъфини и изглеждат апетитно с капки сос, които се стичат по страните.

Яйца Бенедикт с домашен сос Холандез

Яйца Бенедикт с домашен сос Холандез за изискана и вкусна закуска.
Трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 1 бр. кръгло хлебче
  • 2 бр. големи яйца
  • 2 резена бекон
  • 2 с.л. масло
  • 2 жълтъка
  • 1 ч.л. лимонов сок или сок от лайм
  • 0.5 с.л. сметана
  • сол и пипер (на вкус)
  • Стъпки
  • 01
    Разтопете
    Разтопете маслото в малка касерола. В отделна купа разбийте жълтъците с лимонов сок, сметана, сол и пипер.
  • 02
    Добавете
    Добавете малка лъжичка от топлото разтопено масло към яйчната смес и разбъркайте добре. Продължете да добавяте лъжички масло, като разбърквате постоянно.
  • 03
    Гответе
    Когато маслото е напълно смесено, върнете сместа в касеролата. Гответе на слаб огън, за около 20-30 секунди, като разбърквате непрекъснато. Отдръпнете от огъня и оставете да се сгъсти.
  • 04
    Подгответе водата
    Напълнете средна тенджера с около 1,5 мл вода. Доведете до кипене, след което намалете температурата, докато достигне леко завиране.
  • 05
    Добавете
    Счупете яйцето в малка чаша или купичка и внимателно го спуснете във водата.
  • 06
    Гответе
    Гответе яйцето в завиращата вода за 3-5 минути в зависимост от желаната твърдост на жълтъка. Извадете яйцето с решетъчна лъжица.
  • 07
    Запържете
    Докато яйцето се готви, сложете резените бекон в голям тиган и ги запържете на средно висока температура за около 1 минута от всяка страна.
  • 08
    Изпечете
    Изпечете хлебчето. Върху всяка препечена половинка сложете резен(и) бекон, после поширано яйце и накрая сос Холандез.