
Тиквен пай
Тиквеният пай е класически американски десерт, който съчетава сладката мекота на тиквата с аромата на подправки, създавайки неустоима комбинация от вкусове.
Трудност
ЛЕСНО
Време
130 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- Брашно тип 00 310 г
- Масло 160 г
- 3 средни яйца
- Вода 90 мл
- Захар 15 г
- Сол 4 г
- Тиква 500 г
- Кондензирано мляко 200 г
- Кафява захар 75 г
- Захар 75 г
- Индийско орехче на вкус
- Канела на прах на вкус
- Сметана 100 г
- Стъпки
- 01Пригответе тикватаПочистете тиквата и я нарежете на едри парчета. Задушете я докато омекне, след което я оставете да изстине напълно.
- 02БлендирайтеПрехвърлете тиквата в блендер и направете гладко пюре.
- 03РазбийтеВ купа разбийте яйцата с гранулираната захар с ръчна бъркалка.
- 04ДобаветеДобавете кафявата захар, канелата и индийското орехче.
- 05ИзсипетеИзсипете кондензираното мляко, а след това и тиквеното пюре.
- 06ОставетеПокрийте с фолио и оставете плънката да почива в хладилник поне 1 час.
- 07Пригответе основатаПрез това време пригответе основата. Смесете брашното със захарта и солта.
- 08ДобаветеДобавете студеното масло и работете с пръстите си, докато стане ронливо.
- 09ПрибаветеПостепенно прибавете студената вода и яйцето.
- 010ОмесетеОмесете до хомогенна смес, завийте във фолио и оставете да почива в хладилник около час.
- 011Разточете тестотоРазточете тестото върху набрашнен плот с диаметър малко по-голям от тавичката.
- 012ПремахнетеПремахнете излишното тесто.
- 013ПоставетеПоставете формата върху тава преди да излеете плънката.
- 014ПечетеПечете в предварително загрята статична фурна на 180°C за около 55 минути.
- 015СервирайтеОхладете, извадете от формата и сервирайте с бита сметана.