Apetit
Парче пай с ярко оранжева пълнеж от тиква на бяла чиния, украсено с голяма бучка шлаг на върха, поставено на бяла маса с лека текстура. Фонът е едноцветен и меко осветен.

Тиквен пай

Тиквеният пай е класически американски десерт, който съчетава сладката мекота на тиквата с аромата на подправки, създавайки неустоима комбинация от вкусове.
Трудност
ЛЕСНО
Време
130 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • Брашно тип 00 310 г
  • Масло 160 г
  • 3 средни яйца
  • Вода 90 мл
  • Захар 15 г
  • Сол 4 г
  • Тиква 500 г
  • Кондензирано мляко 200 г
  • Кафява захар 75 г
  • Захар 75 г
  • Индийско орехче на вкус
  • Канела на прах на вкус
  • Сметана 100 г
  • Стъпки
  • 01
    Пригответе тиквата
    Почистете тиквата и я нарежете на едри парчета. Задушете я докато омекне, след което я оставете да изстине напълно.
  • 02
    Блендирайте
    Прехвърлете тиквата в блендер и направете гладко пюре.
  • 03
    Разбийте
    В купа разбийте яйцата с гранулираната захар с ръчна бъркалка.
  • 04
    Добавете
    Добавете кафявата захар, канелата и индийското орехче.
  • 05
    Изсипете
    Изсипете кондензираното мляко, а след това и тиквеното пюре.
  • 06
    Оставете
    Покрийте с фолио и оставете плънката да почива в хладилник поне 1 час.
  • 07
    Пригответе основата
    През това време пригответе основата. Смесете брашното със захарта и солта.
  • 08
    Добавете
    Добавете студеното масло и работете с пръстите си, докато стане ронливо.
  • 09
    Прибавете
    Постепенно прибавете студената вода и яйцето.
  • 010
    Омесете
    Омесете до хомогенна смес, завийте във фолио и оставете да почива в хладилник около час.
  • 011
    Разточете тестото
    Разточете тестото върху набрашнен плот с диаметър малко по-голям от тавичката.
  • 012
    Премахнете
    Премахнете излишното тесто.
  • 013
    Поставете
    Поставете формата върху тава преди да излеете плънката.
  • 014
    Печете
    Печете в предварително загрята статична фурна на 180°C за около 55 минути.
  • 015
    Сервирайте
    Охладете, извадете от формата и сервирайте с бита сметана.