
Тарт от бутер тесто с домати
Лесна рецепта, идеална за леки обеди и предястия.
Трудност
ЛЕСНО
Време
55 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 170 г крема сирене
- омекотено
- 6 с.л. настъргано сирене Пармиджано Реджано
- 1 голяма скилидка чесън
- на паста
- 1 с.л. ситно нарязан пресен босилек
- 1 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
- Настъргана кора от 1 лимон
- 1/4 ч.л. фина сол
- 700-900 г домати
- 1 бутер тесто
- пшенично брашно
- за разточване
- 1 щипка черен пипер
- 1 голямо яйце
- Балсамова редукция
- по избор
- Морска сол
- по избор
- Стъпки
- 01Подгответе съставкитеПодгответе съставките и загрейте фурната на 200°C.
- 02КомбинирайтеВ средна купа комбинирайте крема сирене, 4 с.л. пармезан, чесън, босилек, магданоз, лимонова кора и сол. Разбъркайте добре.
- 03Нарежете доматитеНарежете доматите на филийки около 1 см и ги поставете върху кухненска хартия. Леко ги поръсете със сол. Поставете още един слой кухненска хартия отгоре и ги оставете да престоят на стайна температура, докато приготвяте тестото.
- 04РазточетеПоставете бутер тестото върху хартия за печене, поръсете с брашно и поставете още един лист хартия за печена отгоре. Разточете на правоъгълник около 28x33 см.
- 05Подгответе тестотоОставете бутер тестото върху долния лист хартия за печене и го прехвърлете върху тавата, в която ще го печете. В края на тестото оставете рамка от 2 см, а останалата част набоцкайте с вилица.
- 06ОхладетеПрегънете ръба от около 2 см навътре, за да оформите ръба на тестото, след което леко го натиснете с вилица, за да стане равен от всички страни. Поставете тестото в хладилника за около 10 минути, за да се охлади.
- 07ЗапечетеЗапечете тестото за 10 минути, след това го оставете да изстине.
- 08НанесетеНанесете крема сирене върху запеченото тесто.
- 09НаредетеНаредете доматите върху слоя крема сирене, поръсете с останалият пармезан и черен пипер.
- 010Разбийте яйцетоРазбийте яйцето с 2 ч.л. студена вода и го нанесете върху краищата на тарта.
- 011ИзпечетеИзпечете тарта за 10-15 минути при 175°C, докато краищата станат златисти.
- 012ГарнирайтеГарнирайте с пресен босилек, балсамов редукция и морска сол по желание.