
Средиземноморска супа от леща
Вегетарианска супа от леща със средиземноморски вкус.
Трудност
ЛЕСНО
Време
45 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 60 мл екстра върджин зехтин
- 1 средна глава жълт лук
- ситно нарязан
- 2 средни моркова
- ситно нарязани
- 2 стръка целина
- ситно нарязани
- 2 с.л. доматено пюре
- 3-4 скилидки чесън
- намачкани
- 2 ч.л. кимион
- 1 ч.л. сушен риган
- 1 ч.л. сушен босилек
- 1 ч.л. сушена мащерка
- сол и прясно смлян черен пипер
- на вкус
- 800 г консервирани домати на кубчета
- 1.5 л зеленчуков бульон
- 200 г зелена или кафява леща
- 3 листа кейл по желание
- 1 лимон
- изстискан (около 3 с.л. сок)
- Стъпки
- 01Запържете зеленчуцитеЗагрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Добавете лука, целината и морковите и разбъркайте за 4-5 минути, докато омекнат.
- 02ОвкусетеДобавете доматеното пюре, намачкания чесън, сухите подправки, сол и пипер. Разбъркайте и запържете за 1-2 минути.
- 03ДобаветеДобавете останалите съставки и варете. След това добавете лещата, доматите на кубчета и бульона. Доведете до кипване, след това намалете температурата на ниска, покрийте частично с капак и варете за 25-30 минути.
- 04БлендирайтеБлендирайте супата. Използвайте пасатор, за да блендирате за няколко секунди. Това ще направи супата по-кремообразна.
- 05СервирайтеДобавете кейл по желание и изцедения лимонов сок, и варете за още 1-2 минути. Опитайте супата и добавете още лимонов сок, сол или пипер преди сервиране.