Apetit
Бяла керамична купа с яркожълта лещена супа, поръсена с червен пипер и гарнирана с клонка копър. В задния план се виждат буркан с леща, чиния с кубчета хляб и скилидка чесън, заобиколени от свежи клонки копър.

Средиземноморска супа от леща

Вегетарианска супа от леща със средиземноморски вкус.
Трудност
ЛЕСНО
Време
45 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 60 мл екстра върджин зехтин
  • 1 средна глава жълт лук
  • ситно нарязан
  • 2 средни моркова
  • ситно нарязани
  • 2 стръка целина
  • ситно нарязани
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 3-4 скилидки чесън
  • намачкани
  • 2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 1 ч.л. сушен босилек
  • 1 ч.л. сушена мащерка
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • на вкус
  • 800 г консервирани домати на кубчета
  • 1.5 л зеленчуков бульон
  • 200 г зелена или кафява леща
  • 3 листа кейл по желание
  • 1 лимон
  • изстискан (около 3 с.л. сок)
  • Стъпки
  • 01
    Запържете зеленчуците
    Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Добавете лука, целината и морковите и разбъркайте за 4-5 минути, докато омекнат.
  • 02
    Овкусете
    Добавете доматеното пюре, намачкания чесън, сухите подправки, сол и пипер. Разбъркайте и запържете за 1-2 минути.
  • 03
    Добавете
    Добавете останалите съставки и варете. След това добавете лещата, доматите на кубчета и бульона. Доведете до кипване, след това намалете температурата на ниска, покрийте частично с капак и варете за 25-30 минути.
  • 04
    Блендирайте
    Блендирайте супата. Използвайте пасатор, за да блендирате за няколко секунди. Това ще направи супата по-кремообразна.
  • 05
    Сервирайте
    Добавете кейл по желание и изцедения лимонов сок, и варете за още 1-2 минути. Опитайте супата и добавете още лимонов сок, сол или пипер преди сервиране.
Средиземноморска супа от леща