
Шакшука
Шакшука е традиционно ястие от Северна Африка и Близкия Изток, състоящо се от яйца, сготвени в ароматен и пикантен доматен сос.
Трудност
ЛЕСНО
Време
30 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 2 с.л. зехтин
- 1 средно голяма глава лук
- нарязана на кубчета
- 1 червена чушка
- почистена и нарязана на кубчета
- 4 скилидки чесън
- ситно нарязани
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. кимион
- 0.25 ч.л. чили на прах
- 1 консерва (около 800 г) цели белени домати
- 6 големи яйца
- сол и черен пипер на вкус
- 1 малка връзка пресен кориандър
- нарязан на ситно
- 1 малка връзка пресен магданоз
- нарязан на ситно
- Стъпки
- 01Загрейте зехтинЗагрейте зехтин в голям тиган на средна температура. Добавете нарязаните чушка и лук и гответе за 5 минути или докато лукът стане прозрачен.
- 02Добавете чесъна и подправкитеДобавете чесъна и подправките и гответе още минута.
- 03ИзсипетеИзсипете консервата с домати заедно със сока в тигана и разделете доматите с голяма лъжица. Овкусете със сол и черен пипер и след което оставете соса да заври леко.
- 04ГответеС голяма лъжица направете малки кладенчета в соса и счупете яйцата в тях. Гответе яйцата 5 до 8 минути или докато са готови по ваш вкус.
- 05ГарнирайтеГарнирайте с нарязан кориандър и магданоз преди сервиране.