Apetit
Ястие Шакшука с печени яйца в доматен сос, посипано със ситно нарязан магданоз и черен пипер, сервирано в светлокафява керамична купа на мраморна повърхност. До купата има разхвърляни зърна черен пипер, клонка магданоз и бяла платнена кърпа.

Шакшука

Шакшука е традиционно ястие от Северна Африка и Близкия Изток, състоящо се от яйца, сготвени в ароматен и пикантен доматен сос.
Трудност
ЛЕСНО
Време
30 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 средно голяма глава лук
  • нарязана на кубчета
  • 1 червена чушка
  • почистена и нарязана на кубчета
  • 4 скилидки чесън
  • ситно нарязани
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • 0.25 ч.л. чили на прах
  • 1 консерва (около 800 г) цели белени домати
  • 6 големи яйца
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 малка връзка пресен кориандър
  • нарязан на ситно
  • 1 малка връзка пресен магданоз
  • нарязан на ситно
  • Стъпки
  • 01
    Загрейте зехтин
    Загрейте зехтин в голям тиган на средна температура. Добавете нарязаните чушка и лук и гответе за 5 минути или докато лукът стане прозрачен.
  • 02
    Добавете чесъна и подправките
    Добавете чесъна и подправките и гответе още минута.
  • 03
    Изсипете
    Изсипете консервата с домати заедно със сока в тигана и разделете доматите с голяма лъжица. Овкусете със сол и черен пипер и след което оставете соса да заври леко.
  • 04
    Гответе
    С голяма лъжица направете малки кладенчета в соса и счупете яйцата в тях. Гответе яйцата 5 до 8 минути или докато са готови по ваш вкус.
  • 05
    Гарнирайте
    Гарнирайте с нарязан кориандър и магданоз преди сервиране.