
Ризото с тиквички и скаморца
Опитайте това ризото с тиквички и скаморца! Кремообразният ориз, пушеният аромат на сиренето и свежестта на тиквичките се съчетават в едно неустоимо ястие, което се приготвя за по-малко от 30 минути.
Трудност
ЛЕСНО
Време
25 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 320г ориз(карнароли
- арборио
- ориз за ризото)
- 400г тиквички
- 100г пушено сирене скаморца
- 1 стрък пресен зелен лук
- 1л зеленчуков бульон
- на вкус магданоз
- на вкус зехтин екстра върджин
- на вкус сол
- на вкус черен пипер
- Стъпки
- 01ПодгответеПригответе зеленчуковия бульон и го запазете топъл. Нарежете на тънко зеления лук, а тиквичките нарежете на четири по дължина, след това на триъгълници.
- 02Запържете лукаЗагрейте малко зехтин в тиган, добавете зеления лук и запържете за няколко минути.
- 03Запържете оризаДобавете ориза и го запържете за още няколко минути, като бъркате непрекъснато.
- 04Добавете тиквичкитеДобавете тиквичките и солта. Постепенно добавяйте горещия бульон, по една черпак наведнъж, като изчакате да се абсорбира напълно, преди да добавите още.
- 05Добавете подправкиНарежете на ситно скаморцата. След като оризът е сварен и кремообразен, свалете от котлона и добавете черен пипер и ситно нарязан магданоз.
- 06Добавете скаморцатаДобавете скаморцата и разбъркайте, докато сместа стане гъста. Сервирайте в чинии и полейте с малко зехтин. Поднесете веднага.