
Ризото с Тиква
Ризото с тиква - топло и уютно ястие, идеално за есента.
Трудност
ЛЕСНО
Време
70 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 320 г ориз Карнароли
- 750 г тиква
- 100 г жълт лук
- 1.5 л зеленчуков бульон
- 80 г пармезан
- 60 мл бяло вино
- 50 г масло
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
- зехтин екстра върджин на вкус
- Стъпки
- 01ПригответеПригответе зеленчуковия бульон(може да използвате и кубче) и го дръжте топъл.
- 02Подгответе тикватаПочистете тиквата, отстранете кората и семената и я нарежете на кубчета.
- 03ЗапържетеНарежете лука на ситно и го оставете да се запържи на слаб огън в загрято масло, докато стане мек.
- 04ДобаветеДобавете тиквата и я запържете за няколко минути, като добавяте топъл бульон, докато не стане много мека и кремообразна.
- 05ДеглазирайтеЗагрейте тенджера и изсипете ориза, като го запечете на сухо, докато се затопли. Деглазирайте с бяло вино и след като виното се изпари, изсипете ориза в тенджерата с тиквата.
- 06Гответе оризаГответе ориза, като добавяте още топъл бульон, докато достигне желаната консистенция (около 15-20 минути).
- 07СмесетеИзключете котлона, добавете масло и настърган пармезан и смесете добре, като добавите черен пипер и сол на вкус.
- 08ОставетеОставете ризотото за 1-2 минути и сервирайте.