
Печени картофи с чесън и розмарин
Класически печени картофи с хрупкава коричка, ароматизирани с чесън и свеж розмарин.
Трудност
ЛЕСНО
Време
110 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 2 кг картофи
- 3 ч.л. сол
- ½ ч.ч. зехтин
- 8 скилидки чесън
- 2 с.л. пресни листа от розмарин
- Стъпки
- 01Загрейте фурнатаЗагрейте предварително фурната до 220°C.
- 02Сварете картофитеОбелете картофите и ги нарежете на парчета с размер около 5 см. Поставете ги в тенджера с 1 ч.л. сол и покрийте с вода. Оставете водата да заври, след което намалете котлона и варете докато картофите омекнат.
- 03Загрейте зехтинаЗагрейте зехтина с чесъна и розмарина. Не ги оставяйте да прегорят. Заделете настрана.
- 04Отцедете картофитеОтцедете картофите, оставете ги да изсъхнат и ги прехвърлете в гевгир, за да може излишната вода да се отцеди.
- 05ПечетеЗагрейте олиото в тава за печене във фурната, след което добавете картофите. Обърнете ги така, че да се покрият добре със зехтина. Печете за 30 минути.
- 06Добавете подправкитеДобавете чесъна и розмарина, разбъркайте картофите и продължете да печете, докато станат златисто кафяви и хрупкави.
- 07СервирайтеПоръсете с останалата сол и сервирайте веднага.