Apetit
Апетитни печени картофи, овкусени с ароматен чесън, пресен магданоз и подправки, сервирани в бяла чиния. Перфектно гарнитурно ястие или лека вечеря, съчетаваща хрупкава текстура и богат вкус.

Печени картофи с чесън и розмарин

Класически печени картофи с хрупкава коричка, ароматизирани с чесън и свеж розмарин.
Трудност
ЛЕСНО
Време
110 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 2 кг картофи
  • 3 ч.л. сол
  • ½ ч.ч. зехтин
  • 8 скилидки чесън
  • 2 с.л. пресни листа от розмарин
  • Стъпки
  • 01
    Загрейте фурната
    Загрейте предварително фурната до 220°C.
  • 02
    Сварете картофите
    Обелете картофите и ги нарежете на парчета с размер около 5 см. Поставете ги в тенджера с 1 ч.л. сол и покрийте с вода. Оставете водата да заври, след което намалете котлона и варете докато картофите омекнат.
  • 03
    Загрейте зехтина
    Загрейте зехтина с чесъна и розмарина. Не ги оставяйте да прегорят. Заделете настрана.
  • 04
    Отцедете картофите
    Отцедете картофите, оставете ги да изсъхнат и ги прехвърлете в гевгир, за да може излишната вода да се отцеди.
  • 05
    Печете
    Загрейте олиото в тава за печене във фурната, след което добавете картофите. Обърнете ги така, че да се покрият добре със зехтина. Печете за 30 минути.
  • 06
    Добавете подправките
    Добавете чесъна и розмарина, разбъркайте картофите и продължете да печете, докато станат златисто кафяви и хрупкави.
  • 07
    Сервирайте
    Поръсете с останалата сол и сервирайте веднага.
Печени картофи с чесън и розмарин - Лесна Рецепта