Apetit
Разрязан Мраморен кекс, подреден върху тъмна каменна дъска на мраморен фон. Няколко парчета хляб показват впечатляващите спираловидни модели на плънката, а до тях е разпръсната малко кафява захар.

Мраморен кекс

Мраморен кекс с ефектни шоколадови и ванилови завъртулки, идеален за закуска или следобедна закуска.
Трудност
ЛЕСНО
Време
70 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 200 г масло
  • на стайна температура
  • 1 ванилова шушулка
  • щипка сол
  • 16 г бакпулвер
  • 455 г брашно тип 00
  • 250 г пълномаслено мляко
  • на стайна температура
  • 5 яйца
  • средни
  • на стайна температура
  • 300 г захар
  • 45 г брашно тип 00
  • 30 г какао на прах
  • неподсладено
  • 15 г пълномаслено мляко
  • пудра захар на вкус
  • Стъпки
  • 01
    Нарежете
    Нарежете омекналото масло на парчета и го поставете заедно със захарта в купата на миксера.
  • 02
    Разбийте
    Добавете щипка сол и семената от ваниловата шушулка и разбийте до получаване на бяла и пухкава смес.
  • 03
    Постепенно добавяйте
    Постепенно добавяйте яйцата, като продължавате да разбивате, докато сместа стане гладка и без бучки.
  • 04
    Пресейте
    В отделна купа пресейте брашното и бакпулвера и ги смесете.
  • 05
    Продължете да разбивате
    Добавяйте постепенно към миксера сместа от брашно и бакпулвер, продължавайки да разбивате.
  • 06
    Добавете
    Накрая, добавете млякото на тънка струя и бъркайте докато се поеме напълно от сместа.
  • 07
    Разделете
    Разделете сместа на две равни части, като добавите останалото брашно към едната и какао на прах с останалото мляко към другата.
  • 08
    Изсипете
    Изсипете съответно двата вида смес в два различни поша.
  • 09
    Поставете
    След това поставете 2-тa поша в трети по-голям, който може да събере и двата.
  • 010
    Разпределете
    Разпределете двуцветната смес в концентрични и зигзагообразни кръгове в намазнена и набрашнена форма за кейк.
  • 011
    Печете
    Печете в предварително загрята фурна на 170°C за 55-60 минути.
  • 012
    Оставете
    След изпичане, оставете мраморния кейк да изстине и поръсете с пудра захар по желание.