
Мраморен кекс
Мраморен кекс с ефектни шоколадови и ванилови завъртулки, идеален за закуска или следобедна закуска.
Трудност
ЛЕСНО
Време
70 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 200 г масло
- на стайна температура
- 1 ванилова шушулка
- щипка сол
- 16 г бакпулвер
- 455 г брашно тип 00
- 250 г пълномаслено мляко
- на стайна температура
- 5 яйца
- средни
- на стайна температура
- 300 г захар
- 45 г брашно тип 00
- 30 г какао на прах
- неподсладено
- 15 г пълномаслено мляко
- пудра захар на вкус
- Стъпки
- 01НарежетеНарежете омекналото масло на парчета и го поставете заедно със захарта в купата на миксера.
- 02РазбийтеДобавете щипка сол и семената от ваниловата шушулка и разбийте до получаване на бяла и пухкава смес.
- 03Постепенно добавяйтеПостепенно добавяйте яйцата, като продължавате да разбивате, докато сместа стане гладка и без бучки.
- 04ПресейтеВ отделна купа пресейте брашното и бакпулвера и ги смесете.
- 05Продължете да разбиватеДобавяйте постепенно към миксера сместа от брашно и бакпулвер, продължавайки да разбивате.
- 06ДобаветеНакрая, добавете млякото на тънка струя и бъркайте докато се поеме напълно от сместа.
- 07РазделетеРазделете сместа на две равни части, като добавите останалото брашно към едната и какао на прах с останалото мляко към другата.
- 08ИзсипетеИзсипете съответно двата вида смес в два различни поша.
- 09ПоставетеСлед това поставете 2-тa поша в трети по-голям, който може да събере и двата.
- 010РазпределетеРазпределете двуцветната смес в концентрични и зигзагообразни кръгове в намазнена и набрашнена форма за кейк.
- 011ПечетеПечете в предварително загрята фурна на 170°C за 55-60 минути.
- 012ОставетеСлед изпичане, оставете мраморния кейк да изстине и поръсете с пудра захар по желание.