Apetit
Отворен стъклен буркан с ярко червено ягодово сладко, намазано богато по вътрешната страна на буркана, на фона на мека светлина и неясно виждащи се обекти.

Лесно ягодово сладко

Ето го и него – моето любимо, супер лесно ягодово сладко само с три съставки! Получава се едно страхотно сладко, с наситен вкус на свежи ягоди и най-хубавото е че е супер бързо. Идеално е е за замразяване, а защо не и за подарък! Домашното си е домашно!
Трудност
ЛЕСНО
Време
40 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 600–700г пресни ягоди
  • почистени от дръжките и нарязани на четвъртинки
  • 300г захар
  • 30мл лимонов сок
  • Стъпки
  • 01
    Подготовка на ягодите
    Първо, измийте ягодите, почистете ги от дръжките и ги нарежете на четвъртинки. Ако са от гигантските, не се притеснявайте да ги нарежете и на по-малки парчета – така ще се разварят по-лесно и равномерно.
  • 02
    Смесване на магията
    В голяма тенджера с дебело дъно (или хубав чугунен съд, ако имате) смесете нарязаните ягоди, кристалната захар и лимоновия сок.
  • 03
    Мацериране
    Оставете сместа да престои така около 15-20 минути. Това е тайната! Захарта ще извлече естествените сокове от ягодите, ще се получи един прекрасен сироп, който ще направи сладкото ви още по-ароматно и с по-добра текстура.
  • 04
    Готвене на сладкото
    Сложете тенджерата на средно-силен котлон. Оставете сместа да заври, като разбърквате често, за да не залепне по дъното. След като заври, намалете котлона на средно-слаб и оставете да къкри, като продължавате да разбърквате редовно.
  • 05
    Сгъстяване
    Гответе около 20-25 минути, или докато сладкото се сгъсти до желания от вас вид. Не забравяйте, че то ще се сгъсти още повече, когато изстине! Един лесен тест е да сложите малка чинийка във фризера за няколко минути. Сипете малко от горещото сладко върху студената чинийка, изчакайте 30 секунди и прокарайте пръст през него. Ако се набръчка, значи е готово! Ако не, продължете да готвите още няколко минути.
  • 06
    Охлаждане
    Свалете тенджерата от котлона. Оставете сладкото да се охлади напълно, преди да го прехвърлите в чисти буркани или херметически затворени съдове.
  • 07
    Съхранение
    Съхранявайте сладкото в хладилник до 3-4 седмици, или във фризер до 6 месеца.