Apetit
Класически италиански спагети аглио е олио, поръсени с магданоз и черен пипер в бяла чиния.

Спагети Алио, Олио и Пеперончино

Спагети алио, олио и пеперончино са класическа италианска рецепта, която съчетава простотата на чесъна, зехтина и лютата чушка, за да създаде невероятно ароматно и лесно ястие.
Трудност
ЛЕСНО
Време
25 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 300 г спагети
  • 2 скилидки чесън
  • 60 г зехтин екстра върджин
  • 1 прясна люта чушка
  • 1 връзка магданоз
  • пармезан по желание
  • Стъпки
  • 01
    Сварете спагетите
    В голяма тенджера с подсолена вода сварете спагетите според инструкциите на опаковката до състояние al dente (да бъдат леко твърди). Запазете около 1 чаша от водата, в която са се варили спагетите.
  • 02
    Подгответе съставките
    Нарежете скилидките чесън на тънки филийки. Ако използвате свежа люта чушка, нарежете я на тънки колелца, като отстраните семената, ако предпочитате по-малко пикантен вкус.Отстранете стъблата на магданоза и нарежете листата.
  • 03
    Запържете чесъна
    В голям тиган загрейте зехтина на среден огън. Добавете нарязания чесън и лютата чушка и ги запържете леко, докато чесънът стане златист, но внимавайте да не го изгорите.
  • 04
    Смесете спагетите с чесновия зехтин
    Добавете сварените спагети в тигана с чесъна и пеперончиното. Разбъркайте добре, за да се покрият равномерно с ароматния зехтин. Ако сместа изглежда суха, добавете малко от запазената вода от варенето на пастата, за да стане ястието по-сочно.
  • 05
    Овкусете и сервирайте
    Овкусете със сол и, ако желаете, поръсете с прясно нарязан магданоз и настърган пармезан. Сервирайте веднага.