
Спагети Алио, Олио и Пеперончино
Спагети алио, олио и пеперончино са класическа италианска рецепта, която съчетава простотата на чесъна, зехтина и лютата чушка, за да създаде невероятно ароматно и лесно ястие.
Трудност
ЛЕСНО
Време
25 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 300 г спагети
- 2 скилидки чесън
- 60 г зехтин екстра върджин
- 1 прясна люта чушка
- 1 връзка магданоз
- пармезан по желание
- Стъпки
- 01Сварете спагетитеВ голяма тенджера с подсолена вода сварете спагетите според инструкциите на опаковката до състояние al dente (да бъдат леко твърди). Запазете около 1 чаша от водата, в която са се варили спагетите.
- 02Подгответе съставкитеНарежете скилидките чесън на тънки филийки. Ако използвате свежа люта чушка, нарежете я на тънки колелца, като отстраните семената, ако предпочитате по-малко пикантен вкус.Отстранете стъблата на магданоза и нарежете листата.
- 03Запържете чесънаВ голям тиган загрейте зехтина на среден огън. Добавете нарязания чесън и лютата чушка и ги запържете леко, докато чесънът стане златист, но внимавайте да не го изгорите.
- 04Смесете спагетите с чесновия зехтинДобавете сварените спагети в тигана с чесъна и пеперончиното. Разбъркайте добре, за да се покрият равномерно с ароматния зехтин. Ако сместа изглежда суха, добавете малко от запазената вода от варенето на пастата, за да стане ястието по-сочно.
- 05Овкусете и сервирайтеОвкусете със сол и, ако желаете, поръсете с прясно нарязан магданоз и настърган пармезан. Сервирайте веднага.