
Кюфтета от тиквички и киноа
Тези кюфтета от тиквички и киноа. Идеални като гарнитура или вегетариански бургери.
Трудност
ЛЕСНО
Време
37 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 250 мл заквасена сметана
- 2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
- 2 ч.л. нарязан пресен копър
- на вкус Морска сол
- 2 средни тиквички
- настъргани
- 3 големи яйца
- 1 малка жълта глава лук
- настъргана
- 250 мл сварена киноа
- 3/4 чаша галета
- 2 с.л. настърган пармезан
- 1/2 ч.л. люспи от червен пипер
- 1 шепа нарязан пресен магданоз
- на вкус Прясно смлян черен пипер
- 3 с.л зехтин
- Стъпки
- 01Пригответе сосаПригответе соса за топене, като комбинирате заквасената сметана, лимоновия сок и копъра в малка купа. Разбийте добре. Овкусете със сол, покрийте и оставете в хладилника до момента на сервиране.
- 02Изцедете тиквичкитеПоставете настърганите тиквички в чиста кърпа без мъх (не хавлиена кърпа). Сгънете, за да покриете напълно тиквичките, и изцедете излишната течност.
- 03СмесетеДобавете яйцата в дълбока купа и леко ги разбийте. Добавете тиквичките, лука, киноата, галетата, пармезана, люспите от червен пипер, магданоза, солта и пипера. Разбъркайте добре. Може да се приготви до 2 часа предварително. Съхранявайте в покрита купа в хладилника.
- 04Загрейте олиотоЗагрейте олиото в 10-инчов тиган на среден огън, докато започне да блести.
- 05ПържетеОформете на топче а след това притиснете за да направите плоска форма и поставете в тигана. Повторете с останалата смес, като внимавате да не пренаселите тигана (най-вероятно ще трябва да ги пържите на партиди), добавяйки още олио при нужда.
- 06ОтцедетеГответе до златисто по краищата 3 до 4 минути, след това обърнете и гответе до златисто отвсякъде, още 3 до 4 минути. Прехвърлете в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцедят.
- 07СервирайтеСервирайте със соса за топене.