Apetit
Апетитни и златисти кюфтета от тиквички, подправени с чесън, копър и сирене, изпечени до съвършенство. Сервирани с кремообразен сос от кисело мляко и пресни билки, те са перфектният избор за лек обяд, предястие или гарнитура.

Кюфтета от тиквички и киноа

Тези кюфтета от тиквички и киноа. Идеални като гарнитура или вегетариански бургери.
Трудност
ЛЕСНО
Време
37 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 250 мл заквасена сметана
  • 2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
  • 2 ч.л. нарязан пресен копър
  • на вкус Морска сол
  • 2 средни тиквички
  • настъргани
  • 3 големи яйца
  • 1 малка жълта глава лук
  • настъргана
  • 250 мл сварена киноа
  • 3/4 чаша галета
  • 2 с.л. настърган пармезан
  • 1/2 ч.л. люспи от червен пипер
  • 1 шепа нарязан пресен магданоз
  • на вкус Прясно смлян черен пипер
  • 3 с.л зехтин
  • Стъпки
  • 01
    Пригответе соса
    Пригответе соса за топене, като комбинирате заквасената сметана, лимоновия сок и копъра в малка купа. Разбийте добре. Овкусете със сол, покрийте и оставете в хладилника до момента на сервиране.
  • 02
    Изцедете тиквичките
    Поставете настърганите тиквички в чиста кърпа без мъх (не хавлиена кърпа). Сгънете, за да покриете напълно тиквичките, и изцедете излишната течност.
  • 03
    Смесете
    Добавете яйцата в дълбока купа и леко ги разбийте. Добавете тиквичките, лука, киноата, галетата, пармезана, люспите от червен пипер, магданоза, солта и пипера. Разбъркайте добре. Може да се приготви до 2 часа предварително. Съхранявайте в покрита купа в хладилника.
  • 04
    Загрейте олиото
    Загрейте олиото в 10-инчов тиган на среден огън, докато започне да блести.
  • 05
    Пържете
    Оформете на топче а след това притиснете за да направите плоска форма и поставете в тигана. Повторете с останалата смес, като внимавате да не пренаселите тигана (най-вероятно ще трябва да ги пържите на партиди), добавяйки още олио при нужда.
  • 06
    Отцедете
    Гответе до златисто по краищата 3 до 4 минути, след това обърнете и гответе до златисто отвсякъде, още 3 до 4 минути. Прехвърлете в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцедят.
  • 07
    Сервирайте
    Сервирайте със соса за топене.