Apetit
Изображение на крок Мадам: Топли филии с намазано кафяво масло, поставени една върху друга, със слоеве от кашкавал и шунка и покрити с печено око с жълтък в центъра, поръсено със зелен лук.

Крок Мадам

Перфектната френска класика за елегантна закуска или обяд.
Трудност
ЛЕСНО
Време
30 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 7 с.л. несолено масло
  • разделено
  • 1 с.л. универсално брашно
  • 1/2 ч.ч. мляко
  • 1/4 ч.л. сол
  • повече на вкус
  • 1 щипка прясно настъргано индийско орехче
  • 3 с.л. настърган Пармезан
  • 170 г настъргано сирене Грюер
  • разделено
  • 4 филии хляб
  • 2-3 ч.л. Дижонска горчица
  • по желание
  • 85-115 г тънко нарязана шунка
  • 2 големи яйца
  • Прясно смлян черен пипер
  • на вкус
  • Стъпки
  • 01
    Разтопете маслото
    Разтопете 1 с.л. масло в средно голям съд на средна температура. Добавете брашното и гответе за 2 минути, като бъркате непрекъснато.
  • 02
    Добавете
    Добавете млякото, 1/4 ч.л. сол и щипка индийско орехче и гответе, като бъркате, 3 до 4 минути, докато се сгъсти.
  • 03
    Разбъркайте сирената
    Разбъркайте пармезана и половината от сиренето Грюер.
  • 04
    Подредете
    Подредете две филии хляб на тава и намажете с дижонска горчица, ако желаете. Разпределете шунката върху двете филии хляб.
  • 05
    Пригответе
    Нанесете малко от гъстия сос върху шунката, поръсете с останалото сирене Грюер и поставете друга филия хляб отгоре.
  • 06
    Намажете
    Разтопете 4 с.л. масло в голям незалепващ тиган на средна температура. Намажете едната страна на сандвичите с малко от разтопеното масло.
  • 07
    Гответе
    Поставете сандвичите в горещия тиган, с намаслената страна надолу, и намажете горната част с масло . Гответе 2 до 4 минути от всяка страна, докато станат златисти.
  • 08
    Печете
    Извадете сандвичите, сложете ги върху тава и намажете с останалия сос. Поставете в печката на грил функция за около 2 минути, или докато започне да се запича.
  • 09
    Запържете яйцата
    Разтопете оставените 2 с.л. масло в незалепващ тиган на средна температура, добавете яйцата и ги запържете, жълтъците трябва да останат течни.
  • 010
    Сервирайте
    Извадете сандвичите и ги поставете в чинии, като върху всяка сложите по едно пържено яйце. Поръсете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус и сервирайте незабавно.