
Кремообразно ризото с тиквички и бяло вино
Опитайте луксозна Италия вкъщи! Кремообразно ризото с тиквички е неустоима комбинация от сочен зеленчук и ароматен ориз. Лесно за приготвяне, впечатляващо за хапване!
Трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 320г ориз(Арборио или карнароли)
- 350г тиквички
- 1л Зеленчуков бульон
- 1 глава лук(бял или жълт)
- 100мл бяло вино
- 50г масло
- 70г пармезан(настърган)
- на вкус сол
- на вкус черен пипер
- 3 с.л. зехтин екстра върджин
- 5 листа мента
- Стъпки
- 01Пригответе бульонаЗапочнете със зеленчуковия бульон. Сложете на котлона тенджера с чисти, необелени и нарязани сезонни зеленчуци. Посолете, добавете зърна черен пипер и оставете да заври. Ако не ви се прави бульон он нулата, може да използвате кубче.
- 02Карамелизирайте лукаМеждувременно почистете и нарежете на ситно лука. Изсипете малко олио в тигана и добавете лука. Гответе на слаб огън за около десет минути, като бъркате често: това ще помогне лукът да се карамелизира. Ако дъното изсъхне, добавете съвсем малко горещ бульон.
- 03Добавете оризаУвеличете котлона и изсипете ориза, като го оставите да се запържи за няколко минути, докато бъркате непрекъснато и се уверите, че зърната не загорят. Веднага щом оризът придобие по-светъл цвят, добавете бялото вино и гответе докато се редуцира.
- 04ВаретеОставете алкохола да се изпари напълно, след което добавете няколко черпака къпящ бульон. Запомнете, че ризотото не трябва да се бърка много, а бульонът трябва да се добавя на порции, преди оризът да го е поел напълно.
- 05Подгответе тиквичкитеМеждувременно нарежете вече измитите и подсушени тиквички и ги настържете с едро ренде. По средата на готвенето добавете тиквичките в ризотото, разбъркайте и продължете да готвите.
- 06Добавете ПармезанаСпрете котлона и добавете листата от мента, черния пипер на вкус, след това студеното от хладилника масло и настърганото сирене Пармезан. Разбъркайте и добавете съвсем малко бульон, за да коригирате консистенцията, ако е необходимо. Оставете да почине за няколко минути, със затворен капак, след което сервирайте вашето ризото с тиквички.