Apetit
Перфектно приготвено ризото с кремообразна текстура, наситен вкус на пармезан и деликатен аромат на пресни билки. Всяка хапка разкрива нежния баланс между кадифената консистенция на ориза арборио, лекото ухание на босилек и свежия вкус на черен пипер.

Кремообразно ризото с тиквички и бяло вино

Опитайте луксозна Италия вкъщи! Кремообразно ризото с тиквички е неустоима комбинация от сочен зеленчук и ароматен ориз. Лесно за приготвяне, впечатляващо за хапване!
Трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 320г ориз(Арборио или карнароли)
  • 350г тиквички
  • 1л Зеленчуков бульон
  • 1 глава лук(бял или жълт)
  • 100мл бяло вино
  • 50г масло
  • 70г пармезан(настърган)
  • на вкус сол
  • на вкус черен пипер
  • 3 с.л. зехтин екстра върджин
  • 5 листа мента
  • Стъпки
  • 01
    Пригответе бульона
    Започнете със зеленчуковия бульон. Сложете на котлона тенджера с чисти, необелени и нарязани сезонни зеленчуци. Посолете, добавете зърна черен пипер и оставете да заври. Ако не ви се прави бульон он нулата, може да използвате кубче.
  • 02
    Карамелизирайте лука
    Междувременно почистете и нарежете на ситно лука. Изсипете малко олио в тигана и добавете лука. Гответе на слаб огън за около десет минути, като бъркате често: това ще помогне лукът да се карамелизира. Ако дъното изсъхне, добавете съвсем малко горещ бульон.
  • 03
    Добавете ориза
    Увеличете котлона и изсипете ориза, като го оставите да се запържи за няколко минути, докато бъркате непрекъснато и се уверите, че зърната не загорят. Веднага щом оризът придобие по-светъл цвят, добавете бялото вино и гответе докато се редуцира.
  • 04
    Варете
    Оставете алкохола да се изпари напълно, след което добавете няколко черпака къпящ бульон. Запомнете, че ризотото не трябва да се бърка много, а бульонът трябва да се добавя на порции, преди оризът да го е поел напълно.
  • 05
    Подгответе тиквичките
    Междувременно нарежете вече измитите и подсушени тиквички и ги настържете с едро ренде. По средата на готвенето добавете тиквичките в ризотото, разбъркайте и продължете да готвите.
  • 06
    Добавете Пармезана
    Спрете котлона и добавете листата от мента, черния пипер на вкус, след това студеното от хладилника масло и настърганото сирене Пармезан. Разбъркайте и добавете съвсем малко бульон, за да коригирате консистенцията, ако е необходимо. Оставете да почине за няколко минути, със затворен капак, след което сервирайте вашето ризото с тиквички.