
Крем карамел
Крем карамелът е изключително нежен и кремообразен десерт, който се радва на световна популярност.
Трудност
ЛЕСНО
Време
110 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 450 мл прясно мляко
- 120 г захар
- 220 г яйца (около 4 средни)
- 20 г жълтъци (около 1 среден)
- ванилия(на прах или течна) на вкус
- 150 г захар за карамела
- Стъпки
- 01Пригответе карамелаЗапочнете с приготвяне на карамела: изсипете захарта в широк съд и разтопете на средно слаб огън, без да разбърквате.
- 02ИзлейтеКогато карамелът стане кехлибарен, внимателно го излейте в шест формички по 180 мл и завъртете, за да покриете дъното равномерно.
- 03ИзсипетеИзсипете млякото в тенджера и добавете ванилията. Загрейте докато кипне, след това преместете от котлона и оставете да вкусовете да се смесят за 30 минути.
- 04РазбийтеВ отделна купа разбийте леко яйца и захар, така, че да не се получат балончета.
- 05ПрецедетеПрецедете млякото и добавете към яйцата, като разбъркате до получаване на хомогенна смес.
- 06РазпределетеРазпределете сместа в формите и печете на водна баня в предварително загрята на 180°C фурна за около 50 минути.
- 07ОхладетеОхладете и поставете в хладилник за най-малко 4 часа.
- 08СервирайтеИзвадете готовия крем карамел от формите с помощта на малък нож и сервирайте.