
Класическо Тирамису
Класическо италианско тирамису с бишкоти и маскарпоне.
Трудност
ЛЕСНО
Време
60 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 6 жълтъка
- 300 г бяла захар
- 300 г маскарпоне
- 400 мл сметана за разбиване
- 24 бр. бишкоти
- 80 мл ликьор с вкус на кафе
- 1 ч.л. неподсладено какао
- 30 гр. шоколад за настъргване
- Стъпки
- 01КомбинирайтеКомбинирайте жълтъците и захарта в купа, поставена над тенджера с вряща вода - на водна баня.
- 02РазбърквайтеНамалете температурата и гответе около 10 минути, разбърквайки постоянно. Свалете от огъня и разбийте жълтъците, докато придобият гъста консистенция.
- 03ДобаветеДобавете маскарпонето към разбитите жълтъци и разбъркайте до комбиниране.
- 04РазбийтеВ отделна купа разбийте сметаната на твърд сняг. Добавете ги внимателно в сместа с жълтъците и оставете настрана.
- 05РазрежетеРазрежете бишкотите наполовина напоете с кафе и покрийте дъното и страните на стъклена купа или малки стъклени форми.
- 06Покрийте бишкотитеПокрийте бишкотите с половината от крема. Повторете със слоевете бишкоти, кафе ликьор и крем.
- 07УкрасетеУкрасете с какао и поръсете с настърган шоколад. Оставете в хладилника няколко часа или през нощта.
- 08ИзползвайтеЗа настъргване на шоколада използвайте белачка за зеленчуци и я прекарайте по ръба на шоколада.