Apetit
Снимка на два стъклени бурканчета с тирамису, наредени върху дървена дъска. Първото бурканче е покрито с гъст слой какао на прах и поставено върху малка тарелка с размазано какао около него, а вътрешността му е вече частично изядена с лъжица. Второто бурканче е зад него, също обилно поръсено с какао. На дъската до тях са поставени парчета шоколад и малка купичка с какао на прах. Фонът е светъл за контраст.

Класическо Тирамису

Класическо италианско тирамису с бишкоти и маскарпоне.
Трудност
ЛЕСНО
Време
60 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 6 жълтъка
  • 300 г бяла захар
  • 300 г маскарпоне
  • 400 мл сметана за разбиване
  • 24 бр. бишкоти
  • 80 мл ликьор с вкус на кафе
  • 1 ч.л. неподсладено какао
  • 30 гр. шоколад за настъргване
  • Стъпки
  • 01
    Комбинирайте
    Комбинирайте жълтъците и захарта в купа, поставена над тенджера с вряща вода - на водна баня.
  • 02
    Разбърквайте
    Намалете температурата и гответе около 10 минути, разбърквайки постоянно. Свалете от огъня и разбийте жълтъците, докато придобият гъста консистенция.
  • 03
    Добавете
    Добавете маскарпонето към разбитите жълтъци и разбъркайте до комбиниране.
  • 04
    Разбийте
    В отделна купа разбийте сметаната на твърд сняг. Добавете ги внимателно в сместа с жълтъците и оставете настрана.
  • 05
    Разрежете
    Разрежете бишкотите наполовина напоете с кафе и покрийте дъното и страните на стъклена купа или малки стъклени форми.
  • 06
    Покрийте бишкотите
    Покрийте бишкотите с половината от крема. Повторете със слоевете бишкоти, кафе ликьор и крем.
  • 07
    Украсете
    Украсете с какао и поръсете с настърган шоколад. Оставете в хладилника няколко часа или през нощта.
  • 08
    Използвайте
    За настъргване на шоколада използвайте белачка за зеленчуци и я прекарайте по ръба на шоколада.