
Класически френски лимонов тарт
Този класически френски лимонов тарт е същността на френската кухня, може да се открие в пекарни и кафенета през цялата година.
Трудност
ЛЕСНО
Време
165 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 1 1/4 ч.ч брашно
- 2 с.л захар
- 1/2 ч.л сол
- 7 с.л (или 100г) безсолно масло
- охладено
- 3 с.л студена вода
- 8 с.л (или 100г) безсолно масло
- 1/4 ч.ч крем фреш или заквасена сметана
- 2 големи яйца
- 3 големи жълтъка
- 2/3 ч.ч пресен лимонов сок
- 2/3 ч.ч захар
- 4 ч.л лимонова кора
- Стъпки
- 01Съберете съставкитеСъберете съставките за тестото.
- 02Пригответе тестотоСмесете брашното, захарта и солта в малка купа.
- 03СмесетеНарежете охладеното масло в брашното с уред за рязане за тесто, вилица с големи зъби или с кухненски робот на импулсна настройка, докато сместа започне да наподобява едър пясък със видими няколко парчета масло с големината на грахови зърна.
- 04ОмесетеПоръсете студената вода върху сместа и омесете, докато формира топка.
- 05РазделетеРазделете тестото на 2 топки, леко ги сплескайте, опаковайте в стреч фолио и охладете за няколко часа.
- 06Загрейте фурнатаЗагрейте фурната до 190°C и пригответе форма за тарта с диаметър 25 см.
- 07РазточетеРазточете и подрежете тестото за да покриете дъното и стените на формата за тарт.
- 08ПоставетеПоставете хартия за печене върху тестото и добавете тежести за пай или бобчета.
- 09ЗапечетеЗапечете за 15 минути.
- 010ПремахнетеПремахнете тежестите и запечете още 5 минути. Оставете тестото да се охлади.
- 011СъберетеСъберете съставките за лимоновия крем.
- 012Подгответе кремаРазтопете масло и крема фреш в горната част на двойна тенджера. Приберете настрани.
- 013РазбийтеРазбийте яйца, жълтъци и захар в отделна купа.
- 014ДобаветеДобавете лимонов сок и варете 3 минути.
- 015ГответеДобавете лимонова кора и сместа от масло и крема фреш, гответе още 3 минути.
- 016Излейте кремаИзлейте крема върху изпеченото тесто.
- 017СервирайтеОставете тартът да се охлади 15 минути. Серверирайте на стайна температура или охладете.