Apetit
Две парчета Класически френски лимонов тарт с кремообразно жълт пълнеж и крехко коричено тесто, украсени с резени лимон върху кафява хартия за печене и дървена дъска, на фона на бяла кърпа.

Класически френски лимонов тарт

Този класически френски лимонов тарт е същността на френската кухня, може да се открие в пекарни и кафенета през цялата година.
Трудност
ЛЕСНО
Време
165 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 1 1/4 ч.ч брашно
  • 2 с.л захар
  • 1/2 ч.л сол
  • 7 с.л (или 100г) безсолно масло
  • охладено
  • 3 с.л студена вода
  • 8 с.л (или 100г) безсолно масло
  • 1/4 ч.ч крем фреш или заквасена сметана
  • 2 големи яйца
  • 3 големи жълтъка
  • 2/3 ч.ч пресен лимонов сок
  • 2/3 ч.ч захар
  • 4 ч.л лимонова кора
  • Стъпки
  • 01
    Съберете съставките
    Съберете съставките за тестото.
  • 02
    Пригответе тестото
    Смесете брашното, захарта и солта в малка купа.
  • 03
    Смесете
    Нарежете охладеното масло в брашното с уред за рязане за тесто, вилица с големи зъби или с кухненски робот на импулсна настройка, докато сместа започне да наподобява едър пясък със видими няколко парчета масло с големината на грахови зърна.
  • 04
    Омесете
    Поръсете студената вода върху сместа и омесете, докато формира топка.
  • 05
    Разделете
    Разделете тестото на 2 топки, леко ги сплескайте, опаковайте в стреч фолио и охладете за няколко часа.
  • 06
    Загрейте фурната
    Загрейте фурната до 190°C и пригответе форма за тарта с диаметър 25 см.
  • 07
    Разточете
    Разточете и подрежете тестото за да покриете дъното и стените на формата за тарт.
  • 08
    Поставете
    Поставете хартия за печене върху тестото и добавете тежести за пай или бобчета.
  • 09
    Запечете
    Запечете за 15 минути.
  • 010
    Премахнете
    Премахнете тежестите и запечете още 5 минути. Оставете тестото да се охлади.
  • 011
    Съберете
    Съберете съставките за лимоновия крем.
  • 012
    Подгответе крема
    Разтопете масло и крема фреш в горната част на двойна тенджера. Приберете настрани.
  • 013
    Разбийте
    Разбийте яйца, жълтъци и захар в отделна купа.
  • 014
    Добавете
    Добавете лимонов сок и варете 3 минути.
  • 015
    Гответе
    Добавете лимонова кора и сместа от масло и крема фреш, гответе още 3 минути.
  • 016
    Излейте крема
    Излейте крема върху изпеченото тесто.
  • 017
    Сервирайте
    Оставете тартът да се охлади 15 минути. Серверирайте на стайна температура или охладете.