Apetit
Керамична чиния с оранжева Класическа доматена супа, украсена с черен пипер, зелени подправки и бял сос, формиращ спирала. Около нея има други съдове с подправки и бяла кърпа.

Класическа доматена супа

Кремообразна богата на вкус, идеална за лесна вечеря. Любимата ми доматена супа!
Трудност
ЛЕСНО
Време
45 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. несолено масло
  • 2 средни глави жълт лук
  • 1 обелен и нарязан морков
  • 1 нарязано стебло целина
  • 6 скилидки чесън
  • 0.5 ч.л. суха мащерка
  • 1.5 ч.л. сол
  • 0.5 ч.л. черен пипер
  • 2 консерви цели обелени домати
  • 500 мл. зеленчуков или пилешки бульон
  • свежи подправки по избор
  • сметана по избор
  • настърган пармезан
  • допълнителен зехтин по избор
  • Стъпки
  • 01
    Задушете зеленчуците
    Загрейте зехтина и маслото в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука, целината и моркова. Задушавайте 4 до 5 минути, докато омекнат.
  • 02
    Добавете ароматни съставки
    Добавете ароматните съставки. Добавете чесъна, мащерката, солта и пипера и разбъркайте за още една минута.
  • 03
    Добавете доматите
    Добавете доматите и бульона. Покрийте тенджерата и оставете да къкри на слаб огън за 30 минути, като разбърквате от време на време.
  • 04
    Блендирайте
    Използвайте ръчен блендер, за да придадете на супата кремообразна текстура, или я оставете с малки парченца. За ултра-гладка текстура, прехвърлете я в блендер и разбийте на порции, след което я върнете в тенджерата.
  • 05
    Сервирайте
    Сервирайте и гарнирайте. Сервирайте доматената супа в купи и, ако желаете, гарнирайте с допълнителен зехтин, пармезан на люспи и свежи билки.