
Класическа доматена супа
Кремообразна богата на вкус, идеална за лесна вечеря. Любимата ми доматена супа!
Трудност
ЛЕСНО
Време
45 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. несолено масло
- 2 средни глави жълт лук
- 1 обелен и нарязан морков
- 1 нарязано стебло целина
- 6 скилидки чесън
- 0.5 ч.л. суха мащерка
- 1.5 ч.л. сол
- 0.5 ч.л. черен пипер
- 2 консерви цели обелени домати
- 500 мл. зеленчуков или пилешки бульон
- свежи подправки по избор
- сметана по избор
- настърган пармезан
- допълнителен зехтин по избор
- Стъпки
- 01Задушете зеленчуцитеЗагрейте зехтина и маслото в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука, целината и моркова. Задушавайте 4 до 5 минути, докато омекнат.
- 02Добавете ароматни съставкиДобавете ароматните съставки. Добавете чесъна, мащерката, солта и пипера и разбъркайте за още една минута.
- 03Добавете доматитеДобавете доматите и бульона. Покрийте тенджерата и оставете да къкри на слаб огън за 30 минути, като разбърквате от време на време.
- 04БлендирайтеИзползвайте ръчен блендер, за да придадете на супата кремообразна текстура, или я оставете с малки парченца. За ултра-гладка текстура, прехвърлете я в блендер и разбийте на порции, след което я върнете в тенджерата.
- 05СервирайтеСервирайте и гарнирайте. Сервирайте доматената супа в купи и, ако желаете, гарнирайте с допълнителен зехтин, пармезан на люспи и свежи билки.