Apetit
Ястие, изпечено в керамична тава, покрито със златисто кафяво разтопено сирене и поливка от масло. По повърхността са поръсени малки клонки пресен розмарин, добавяйки аромат и цвят. Фонът включва мраморна повърхност и сгъната сива салфетка, до тавата има дървена дъска.

Картофен Огретен

Картофен огретен с кремообразен сос и сирене е едно от онези ястия, които са прости но с невероятен вкус.
Трудност
ЛЕСНО
Време
100 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 6 средни картофи
  • 85 г масло
  • 50 г брашно
  • 500 г мляко
  • 240г готварска сметана
  • 6 г сол
  • 2 скилидки чесън
  • нарязан
  • 2 г сухи лукови люспи
  • 350 г настърган чедър или грюер
  • Стъпки
  • 01
    Разтопете маслото
    Разтопете маслото в малка тенджера, добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Гответе 1-2 минути при постоянно бъркане.
  • 02
    Добавете
    Добавете бавно млякото, сметаната, чесъна и сухият лук. Подправете със сол и пипер. Разбъркайте, докато сосът стане гладък и леко гъст.
  • 03
    Намалете температурата
    Намалете температурата и добавете две чаши настъргано сирене, разбъркайте докато се разтопи и стане хомогенност.
  • 04
    Нарежете картофите
    Нарежете картофите на много тънки резени.
  • 05
    Сглобете ястието
    В леко намазнена тава с размери 22х33 см наредете половината картофи. Залейте с половината сос. Повторете със останалите картофи и сос.
  • 06
    Поръсете
    Поръсете с останалото сирене, покрийте с алуминиево фолио и печете 30 минути на 180 °C.
  • 07
    Печете
    Махнете фолиото и печете още 30 минути или докато картофите са сготвени и сиренето е златисто.