
Картофен Огретен
Картофен огретен с кремообразен сос и сирене е едно от онези ястия, които са прости но с невероятен вкус.
Трудност
ЛЕСНО
Време
100 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 6 средни картофи
- 85 г масло
- 50 г брашно
- 500 г мляко
- 240г готварска сметана
- 6 г сол
- 2 скилидки чесън
- нарязан
- 2 г сухи лукови люспи
- 350 г настърган чедър или грюер
- Стъпки
- 01Разтопете маслотоРазтопете маслото в малка тенджера, добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Гответе 1-2 минути при постоянно бъркане.
- 02ДобаветеДобавете бавно млякото, сметаната, чесъна и сухият лук. Подправете със сол и пипер. Разбъркайте, докато сосът стане гладък и леко гъст.
- 03Намалете температуратаНамалете температурата и добавете две чаши настъргано сирене, разбъркайте докато се разтопи и стане хомогенност.
- 04Нарежете картофитеНарежете картофите на много тънки резени.
- 05Сглобете ястиетоВ леко намазнена тава с размери 22х33 см наредете половината картофи. Залейте с половината сос. Повторете със останалите картофи и сос.
- 06ПоръсетеПоръсете с останалото сирене, покрийте с алуминиево фолио и печете 30 минути на 180 °C.
- 07ПечетеМахнете фолиото и печете още 30 минути или докато картофите са сготвени и сиренето е златисто.