
Гъбен Бургиньон
Гъбеният Бургиньон е очарователен вегетариански вариант на класическият Телешки Бургиньон.
Трудност
ЛЕСНО
Време
60 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 3 с.л. зехтин
- 3 с.л. солено масло
- 900г гъби
- нарязани на филийки
- 1 глава жълт лук
- нарязан на дребно
- 1 малък морков
- обелен и нарязан на дребно
- 1 ч.л. ситна морска сол
- 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 3 скилидки чесън
- нарязани на ситно
- 2 големи клонки мащерка
- 235мл сухо червено вино
- 1 с.л. доматено пюре
- 475 мл зеленчуков бульон
- 4 ч.л. универсално брашно
- Стъпки
- 01Сгответе ГъбитеЗагрейте една супена лъжица зехтин и масло в 12-инчов тиган с незалепващо покритие на висока температура. Добавете половината от нарязаните гъби и гответе около 3 минути, без да ги разбърквате, докато станат златистокафяви от едната страна. Обърнете ги и гответе, докато някои от гъбите започнат да покафеняват от другата страна, още около 2 минути. Изсипете в голяма купа и повторете с останалите гъби с по една супена лъжица зехтин и масло. Оставете гъбите настрана.
- 02Сгответе зеленчуцитеВ същия тиган загрейте останалата супена лъжица зехтин на средно висока температура. Добавете лука и моркова заедно със солта и пипера. Гответе, около 10 минути, като разбърквате от време на време, докато омекнат и леко покафенеят.
- 03Добавете билкитеДобавете чесъна и мащерката(с клонките). Гответе, докато станат ароматни, за минута или две.
- 04Добавете винотоНалейте виното. Увеличете температурата и варете бързо, докато се намали наполовина.
- 05Добавете бульонаДобавете доматеното пюре, след това бульона.
- 06КомбинирайтеВърнете гъбите и всички красиви натрупани сокове от купата. Доведете до кипене, след това намалете температурата и оставете да къкри за 20 минути.
- 07СгъстетеС вилица внимателно смесете останалата супена лъжица масло и брашното в малка купа, за да образувате паста. Добавете пастата към яхнията. Намалете температурата и гответе още 10 минути. Сосът трябва да бъде гъст и лъскав.
- 08ГарнирайтеЗа сервиране, отстранете клонките мащерка. Сервирайте яхнията върху картофено пюре.