Apetit
Гурме комбинация от пухкаво картофено пюре и богат гъбен сос с карамелизирани гъби и наситени вкусове на чесън, билки и червено вино. Гарнирано с прясно накълцан магданоз и прясно смлян черен пипер.

Гъбен Бургиньон

Гъбеният Бургиньон е очарователен вегетариански вариант на класическият Телешки Бургиньон.
Трудност
ЛЕСНО
Време
60 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 3 с.л. зехтин
  • 3 с.л. солено масло
  • 900г гъби
  • нарязани на филийки
  • 1 глава жълт лук
  • нарязан на дребно
  • 1 малък морков
  • обелен и нарязан на дребно
  • 1 ч.л. ситна морска сол
  • 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 3 скилидки чесън
  • нарязани на ситно
  • 2 големи клонки мащерка
  • 235мл сухо червено вино
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 475 мл зеленчуков бульон
  • 4 ч.л. универсално брашно
  • Стъпки
  • 01
    Сгответе Гъбите
    Загрейте една супена лъжица зехтин и масло в 12-инчов тиган с незалепващо покритие на висока температура. Добавете половината от нарязаните гъби и гответе около 3 минути, без да ги разбърквате, докато станат златистокафяви от едната страна. Обърнете ги и гответе, докато някои от гъбите започнат да покафеняват от другата страна, още около 2 минути. Изсипете в голяма купа и повторете с останалите гъби с по една супена лъжица зехтин и масло. Оставете гъбите настрана.
  • 02
    Сгответе зеленчуците
    В същия тиган загрейте останалата супена лъжица зехтин на средно висока температура. Добавете лука и моркова заедно със солта и пипера. Гответе, около 10 минути, като разбърквате от време на време, докато омекнат и леко покафенеят.
  • 03
    Добавете билките
    Добавете чесъна и мащерката(с клонките). Гответе, докато станат ароматни, за минута или две.
  • 04
    Добавете виното
    Налейте виното. Увеличете температурата и варете бързо, докато се намали наполовина.
  • 05
    Добавете бульона
    Добавете доматеното пюре, след това бульона.
  • 06
    Комбинирайте
    Върнете гъбите и всички красиви натрупани сокове от купата. Доведете до кипене, след това намалете температурата и оставете да къкри за 20 минути.
  • 07
    Сгъстете
    С вилица внимателно смесете останалата супена лъжица масло и брашното в малка купа, за да образувате паста. Добавете пастата към яхнията. Намалете температурата и гответе още 10 минути. Сосът трябва да бъде гъст и лъскав.
  • 08
    Гарнирайте
    За сервиране, отстранете клонките мащерка. Сервирайте яхнията върху картофено пюре.
Рецепта за Гъбен Бургиньон - Френска Рецепта