Apetit
Бяла купа с Френски лучен дип, заобиколена от редица вълнообразни картофени чипсове на светъл фон.

Френски лучен дип

Домашен френски лучен дип, кремообразен и ароматен.
Трудност
ЛЕСНО
Време
55 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 2 с.л. масло или олио
  • 2 средни глави жълт лук
  • нарязани
  • 3 скилидки чесън
  • ситно нарязани
  • 460 г заквасена сметана
  • 60 г майонеза
  • 2 с.л. ситно нарязан пресен лук
  • 1 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус
  • Стъпки
  • 01
    Загрейте мазнините
    Загрейте маслото или олиото в голям тиган за сотиране на средна температура и добавете лука. Разбъркайте лука за 2 минути, след което намалете температурата на ниска.
  • 02
    Разбърквайте
    Продължете да разбърквате лука на всеки 2-3 минути, позволявайки му да се карамелизира на дъното. Ако започне да се залепва или покафенява, добавете няколко с.л. вода, за да рехидратирате и деглазите тигана.
  • 03
    Добавете
    Продължете да готвите лука около 45 минути или докато не стане готов на вкус. В последната минута на готвенето на лука, добавете ситно нарязания чесън и сотирайте за една минута.
  • 04
    Охладете
    След като лукът се карамелизира, прехвърлете го в малка купа и го поставете в хладилника, за да се охлади.
  • 05
    Разбъркайте
    След като лукът се охлади, го добавете в купа със заквасената сметана, майонезата, лука, магданоза, солта и черния пипер. Разбъркайте всичко заедно до кремообразност и украсете с допълнителни билки.