
Френски лучен дип
Домашен френски лучен дип, кремообразен и ароматен.
Трудност
ЛЕСНО
Време
55 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 2 с.л. масло или олио
- 2 средни глави жълт лук
- нарязани
- 3 скилидки чесън
- ситно нарязани
- 460 г заквасена сметана
- 60 г майонеза
- 2 с.л. ситно нарязан пресен лук
- 1 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
- Стъпки
- 01Загрейте мазнинитеЗагрейте маслото или олиото в голям тиган за сотиране на средна температура и добавете лука. Разбъркайте лука за 2 минути, след което намалете температурата на ниска.
- 02РазбърквайтеПродължете да разбърквате лука на всеки 2-3 минути, позволявайки му да се карамелизира на дъното. Ако започне да се залепва или покафенява, добавете няколко с.л. вода, за да рехидратирате и деглазите тигана.
- 03ДобаветеПродължете да готвите лука около 45 минути или докато не стане готов на вкус. В последната минута на готвенето на лука, добавете ситно нарязания чесън и сотирайте за една минута.
- 04ОхладетеСлед като лукът се карамелизира, прехвърлете го в малка купа и го поставете в хладилника, за да се охлади.
- 05РазбъркайтеСлед като лукът се охлади, го добавете в купа със заквасената сметана, майонезата, лука, магданоза, солта и черния пипер. Разбъркайте всичко заедно до кремообразност и украсете с допълнителни билки.