Apetit
Бяла керамична чиния със зелена салата, където се открояват три златисти фалафели, нарязани краставици, репички, червен лук и гранатови зърна, заедно с малка купичка сос и покривка с бели и сиви райета отстрани.

Фалафел

Фалафелите са вкусни топчета от нахут и билки, които са хрупкави отвън, но меки и пухкави отвътре.
Трудност
ЛЕСНО
Време
55 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 200 г нахут
  • накиснат за една нощ
  • 80 г ситно нарязан лук
  • 60 г ситно нарязан магданоз
  • 15 г ситно нарязана кориандър
  • 1 малка зелена чушка
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. кардамон
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 2 с.л. нахутено брашно (или обикновено брашно)
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • олио за пържене
  • Стъпки
  • 01
    Пригответе нахута
    Накиснете нахута за 8-12 часа, след което го отцедете и изплакнете.
  • 02
    Смесете
    Смесете съставките в кухненски робот, без да ги блендирате напълно. Крайният резултат трябва да прилича на едър пясък.
  • 03
    Охладете
    Охладете сместа в хладилника за 30 минути до един час.
  • 04
    Оформете
    Оформете фалафелът на топчета или плоски дискове.
  • 05
    Сгответе
    Пържете топчетата в дълбок съд с олио.
  • 06
    Сервирайте
    Сервирайте веднага с таханов сос.