Apetit
Купичка със сос от кисело мляко, нарязан копър, зехтин и черен пипер, поднесена на бяла повърхност, до нея са покапани капки зехтин и малко черен пипер, видим е и половин лимон на заден план с десния ъгъл на изображението.

Дзадзики

Дзадзики е известният гръцки кремообразен йогурт-сос, чудесен за зеленчуци и гриловано месо.
Трудност
ЛЕСНО
Време
10 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 300 г гръцки йогурт(или цедено кисело мляко)
  • 1 средна краставица
  • обелена и настъргана
  • 2 с.л. пресен копър
  • нарязан
  • 2 скилидки чесън
  • нарязани
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. пресен лимонов сок
  • 1/2 ч.л. сол
  • Стъпки
  • 01
    Подгответе краставицата
    Изцедете настърганата краставица като натискате върху нея с фина мрежеста цедка над купа. Алтернативно, можете да използвате торба за ядково мляко или марля и леко да изцедите, докато цялата влага не излезе.
  • 02
    Смесете
    Смесете всички съставки в голяма купа, разбъркайте докато всичко се смеси добре.
  • 03
    Почивка
    Оставете сместа да почине за няколко минути, за да се слеят вкусовете. Опитайте и добавете допълнителни билки, лимонов сок или сол, ако е необходимо.
  • 04
    Сервирайте
    Сервирайте веднага или оставете в хладилника до 4 дни.