Apetit
Бяла керамична чиния с порция Доматено ризото с червен сос, поръсена с пармезан и нарязани зелени билки, поставена на разноцветна кърпа. В задния план е частично фокусирана втора чиния със същото ястие и чаша червено вино.

Доматено ризото

Класическо доматено ризото с чери домати и босилек, готово за 30 минути.
Трудност
ЛЕСНО
Време
32 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • ориз Карнароли 400 г
  • консервирани чери домати 400 г
  • доматено пюре 2 с.л. (по желание)
  • зеленчуков бульон 1 л
  • жълт лук 1 бр.
  • сирене Грана Падано 40 г
  • зехтин екста върджин 3 с.л.
  • масло 20 г
  • босилек на вкус
  • сол на вкус
  • Стъпки
  • 01
    Нарежете лука
    Започнете с фино нарязване на лука и го сотирайте в 3 супени лъжици олио на слаб огън за около 10 минути.
  • 02
    Подгответе ориза
    След това добавете ориза и го запечете за няколко минути.
  • 03
    Налейте
    Налейте малко зеленчуков бульон и го оставете да се изпари.
  • 04
    Добавете
    Добавете обелените чери домати с чаена лъжица захар, за да премахнете киселинността.
  • 05
    Гответе
    Добавяйте малки количества бульон, когато ризотото започне да се изсушава, докато не стане напълно готово.
  • 06
    Добавете
    Добавете нарязан босилек на вкус и регулирайте солта, ако е необходимо.
  • 07
    Разбъркайте
    Махнете съда от котлона и прибавете маслото. Накрая добавете настърганото сирене Грана Падано и разбъркайте.
  • 08
    Сервирайте
    Сервирайте доматеното ризото горещо, гарнирано с няколко листа босилек.