
Доматено ризото
Класическо доматено ризото с чери домати и босилек, готово за 30 минути.
Трудност
ЛЕСНО
Време
32 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- ориз Карнароли 400 г
- консервирани чери домати 400 г
- доматено пюре 2 с.л. (по желание)
- зеленчуков бульон 1 л
- жълт лук 1 бр.
- сирене Грана Падано 40 г
- зехтин екста върджин 3 с.л.
- масло 20 г
- босилек на вкус
- сол на вкус
- Стъпки
- 01Нарежете лукаЗапочнете с фино нарязване на лука и го сотирайте в 3 супени лъжици олио на слаб огън за около 10 минути.
- 02Подгответе оризаСлед това добавете ориза и го запечете за няколко минути.
- 03НалейтеНалейте малко зеленчуков бульон и го оставете да се изпари.
- 04ДобаветеДобавете обелените чери домати с чаена лъжица захар, за да премахнете киселинността.
- 05ГответеДобавяйте малки количества бульон, когато ризотото започне да се изсушава, докато не стане напълно готово.
- 06ДобаветеДобавете нарязан босилек на вкус и регулирайте солта, ако е необходимо.
- 07РазбъркайтеМахнете съда от котлона и прибавете маслото. Накрая добавете настърганото сирене Грана Падано и разбъркайте.
- 08СервирайтеСервирайте доматеното ризото горещо, гарнирано с няколко листа босилек.